Foto: Martin Gustafsson/Bildbyrån

Eriksson: ”Långt över vad som kan tolereras”

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Riksidrottsförbundet visar att idrottandet bland barn och ungdomar minskade med 10,6 procent under coronaåret 2020.

– Det är som att se någonting utsättas för långsamt strypande. En mardröm, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Stängda träningsanläggningar och hallar blev en del av vardagen under 2020. När coronapandemin slog mot världen slog den också mot den svenska folkhälsan.

SVT har fått ta del av en sammanställning av alla inkomna LOK-stödsansökningar för 2020 jämfört med 2019. Siffrorna visar tydligt att idrottandet bland unga minskade under fjolåret. Den största minskningen syns i åldersgruppen 21-25 år, där idrottandet gick ner 21 procent.

– Vi ser att det går fel, att det drabbar olika i olika intervaller, säger Björn Eriksson.

Nästan halvering inom parasporten

Hos personer med funktionsnedsättning har det minskat med 44 procent – det är en siffra som gör Eriksson upprörd.

– Det är långt över vad som kan tolereras och en av de jobbigaste siffrorna. Jag är så irriterad. I mina dystraste stunder är jag inte förvånad, men nu när man börjar närma sig att se ljuset i tunneln så blir jag lite förvånad över att aspekterna på folkhälsan plötsligt anses väga så lätt hos så många beslutsfattare.

”Pengar ingen universalmedicin”

Björn Eriksson tycker att politiker borde skjuta till mer pengar för att främja folkhälsan.

Hur ska pengar hjälpa till att motverka minskat idrottande?

– Pengar gör att klubbar kan driva vidare och de slipper höja medlemsavgifter. Däremot kan pengar inte ersätta effekten av att folk slutar av andra skäl. Som att det inte finns tränings- och tävlingsmöjligheter. Pengar är ingen universalmedicin men en av sakerna som kan göra någonting.

Svårt för kontaktsporter under pandemin

Tittar man på de sporter som är störst har fotbollen klarat sig bra. Där har det snarare ökat med 0,5 procent. Men inomhussporter som innebandy (-21,1), gymnastik (-24,4) och handboll (-23,1) upplever dramatiska minskningar.

Tuffast är det för kontaktsporter. Budo och kampsport minskar med 37,0 procent, boxning med 35,6 och taekwondo ser en minskning på 27,9.

– Jag är orolig för inomhusidrott och kontaktsport i kommuner som säger att de ska stödja coronabekämpning och på så vis stänger ner anläggningar. Skräckexemplet var hur man gjorde i Stockholm där man nästan släppte ut taggtråd i motionsspåret också. Det är nåt som oroar mig.

Lok-stödet

Det statliga lokala aktivitetsstödet (lok-stöd) är ett stöd till idrottsföreningar som delas ut av Riksidrottsförbundet. Stödet går till verksamheter för personer mellan 7-25 år.

Statistiken bygger på antalet s k ”deltagartillfällen”: det antal personer som deltagit vid en träning eller tävling som pågått i minst 30 minuter. Deltar 20 personer på en fotbollsträning räknas det alltså som 20 deltagartillfällen.

Resultaten ovan baseras på idrottsföreningarnas ansökningar för 2020. Siffrorna är preliminära och smärre justeringar kan komma att genomföras.

Ett år med corona

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetspubliceringar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln special: Ett år med corona, om idrotten under pandemiåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.