Emma Emanuelsson & Titan vann Gothenburg Trophy ifjol Foto: TT Nyhetsbyrån Foto: Emma Emanuelsson & Titan vann Gothenburg Trophy ifjol Foto: TT Nyhetsbyrån

Europeisk hästgala i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

SVT storsatsar på Göteborg Horse Show och direktsänder från Scandinavium när Europaeliten i hoppning och dressyr gör upp om värdefulla poäng i jakten på en plats i årets världscupfinal. Dessutom får tittarna chansen att möta framtidens stjärnor som ställs på prov inför fullsatta läktare i Göteborg.

– Göteborg Horse Show är ett evenemang av mycket hög klass och det är självklart för oss att direktsända så mycket som möjligt, säger Marcus Törngren projektledare för ridsport på SVT Sport.

Gothenburg Horse Show arrangeras i år för 39:e gången. För hoppryttarna är söndagens direktsända världscupklass extra spännande eftersom det är sista deltävlingen att ta poäng för att kvala in till världscupfinalen i Las Vegas i april. För dressyrryttarna är det säsongens näst sista deltävling. Så räkna med en härlig fajt om världscuppoängen både på hopp- och dressyrsidan.

Göteborg Horse Show 2015

– Det ger självklart en extra nerv till hopptävlingarna att det är ett avgörande på söndagen, resultatet är oerhört viktigt för många ryttare och direkt efter klassen vet vi vilka 18 ryttare som är klara för världscupfinalen. Jag ser också med spänning fram emot dressyren, där den svenska eliten med ett enormt publikstöd i ryggen utmanar våra gästande världsstjärnor, säger tävlingsledare Tomas Torgersen.

Högklassiga tävlingar

Hästgalan i Göteborg är ett årligen återkommande evenemang och en av världens tre största inomhustävlingar för ridsport. Sedan starten 1977 har över 2,5 miljoner hästälskare besökt evenemanget.

– Göteborgstävlingarna passar perfekt in i vårt stora ridsportsutbud och nästa år har evenemanget även världscupfinalerna som vi naturligtvis ska sända, säger Marcus Törngren.

Högklassiga tävlingar är att vänta med idel starka startfält och förutom de populära världscupdeltävlingarna i både hoppning och dressyr, bjuds tv-tittarna i år även på shownummer och förstklassig hoppning med både etablerade världsstjärnor på seniornivå och Young Riders, morgondagens stjärnor.

”Möjligheten för ett magic moment finns där”

– Vi har samarbetat med SVT sedan starten och kunskapen hos SVT är stor när det gäller att producera ridsport. Företaget ligger i framkant med sina produktioner och jag ser med spänning fram emot årets sändningar från evenemanget, säger Tomas Torgersen.

Sista anmälningsdatum för tävlingarna är den 16:e februari men tävlingsledare Torgersen utlovar redan nu ett vasst startfält där etablerade världsryttare utmanas av framtidens stjärnor.

– Vi har sett flera stora internationella genombrott i Göteborg genom åren och vi har många spännande namn i deltagarlistan även i år. Så möjligheten för ett nytt ”magic moment” inför en hängiven publik finns definitivt där, säger Tomas Torgersen.

Så sänder SVT från Gothenburg Horse Show 2015

Fredag 27 feb

13.30-15.40 SVT Play Världscupen i dressyr, Grand Prix LIVE

Resultatet i klassen påverkar startlistan i lördagens Kür-klass.

18.00-19.30 SVT Play Internationell hoppning (världscupkval) LIVE

Tidshoppning. 1,50m. Denna klass är också kvalificeringsklass till söndagens världscupklass för de ryttare som inte är förkvalade.

Lördag 28 feb

09.00-10.00 SVT Play Young Rider Cup Final LIVE

1,45m – Grundomgång samt omhoppning.

11.50-13.00 SVT Play Shownummer LIVE, Agility & Mounted Games

17.00-19.10 SVT Play Världscupen i dressyr, Kür LIVE

Världscuppoängen ska delas ut efter Küren det fria programmet till musik

21.00-00.00 SVT24 Göteborg Trophy och sammandrag världscupdressyr

Internationell hoppning, höjd 1, 55m, en klass som ger internationella rankingpoäng

Söndag 1 mars

15.00-17.00 SVT2 Världscupen i hoppning LIVE

Europafinalen av västeuropeiska ligan, sista chansen att ta världscuppoäng för att kvala till finalen i April

Kommentatorer: Maria Wallberg, Gunilla Byström och Lotta Björe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show 2015

Mer i ämnet