Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Åre får världscup redan till Lucia

Publicerad

Nu är det helt klart – de alpina världscuptävlingarna den 12-14 december körs i Åre. – Det är såklart jättekul, men det är tufft att ordna med kort varsel, säger Nalle Hansson, arenaansvarig, till SVT Sport.

Redan förra helgen kunde SVT Sport berätta att Åre med största sannorlikhet skulle stå som värd för den alpina världscupen i slalom och storslalom som är planerad till Lucia.

Det efter att de påtänka värdorterna Val d'Isere och Courchevel haft stor snöbrist. På fredag morgon meddelade det internationella skidförbundet FIS att herrarnas tävling i Val d'Isere ställts in, och liter senare kom samma besked för damerna.

Nu bekräftar alltså FIS att det blir Åre som tar över tävlingarna, och hos de nya arrangörerna i Åre möts beskedet med skräckblandad förtjusning.

– Vi har sedan några dagar förberett oss som om vi skulle få det. Vi har sprutat snö och trots lite töväder är det hårt och fint. Nu jobbar vi med att få in funktionärer och det är förjäkla tufft på kort varsel, det är en massa volontärer som ska in. Men hittills går det bättre än vad jag hade tänkt, säger Nalle Hansson, med pistmaskinen i full gång i bakgrunden.

Svårigheter uppstår

Trots att man förberett sig redan innan det officiella beskedet får Åre bara lite mer än en vecka på sig att få allt i ordning.

– Jag satt hela dagen igår och ringde folk men de ställer upp något fantastiskt. Det är Lucia och man har barn i luciatåg, men de flesta säger att de ska lösa det här och komma loss.

Men med så kort varsel är det trots allt en tävling som får anordnas med vissa kompromisser.

– De (åkarna) måste ha förståelse, det är mycket som vi inte kan påverka. Åre är i stort sett uppbokat den helgen av tradition när vi öpnnar för vintern. Hotellbäddar är inte helt lätt att skaffa fram och vi får sprida teamen mer än vanligt.

Töväder här för att stanna

Det milda vädret har ställt till det på fler ställen i Europa under säsongsstarten. Och Nalle Hansson ser en trend som är svår att vända.

–Jag tror inte det blir ytterligare tävlingar här framöver, men tendensen med att orter i mellaneuropa har problem fortsätter. FIS måste nog tänka om lite. Man kanske måste senarelägga säsongsstarterna.

Men tävling i Åre blir det. Och trots kort varsel ser man det som en fördel med en tävling på hemmaplan, både för svenska skidlandslaget och för svenska orter som arrangörer.

– Det är bra för svenska landslagen att få tävla här hemma. Det visar också att vi har en bra arena man snabbt kan få igång. Med kort varsel kan vi ordna en världscuptävling som förhoppningsvis blir bra, det är ett styrkebesked, säger Nalle Hansson.

Tävlingarna i Åre kan du såklart följa i SVT och Vinterstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Världscupen i alpint

Mer i ämnet