• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

OS-åkarna överens: Inte aktuellt med en bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Trots att OS genomförs i ett icke-demokratiskt land har en bojkott aldrig varit aktuell.

Det menar flera svenska OS-hopp.

– Jag ställer mig till start där det genomförs tävlingar, även om det är i sådana typer av länder, säger Ebba Andersson.

När OS i Peking nu har dragit i gång kan vi konstatera att världens bästa idrottare finns på plats i Kina. Kan man som utomstående ställa kravet på att de inte borde åka och tävla i ett icke-demokratiskt land, där mänskliga rättigheter inte respekteras?

Det tycker i alla fall inte Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

OS i Peking 2022

– Det vore lite konstigt om jag skulle säga till alla idrottare att de ska bojkotta. För vi ska göra affärer med Kina och vi ska absolut ha en ambassad där. Nej, Man kan inte lägga det kravet på dem, säger han i Sportspegeln Special.

Skidskytten Sebastian Samuelsson har aldrig heller tänkt den tanken.

– Det är väldigt speciellt. Jag hade önskat att vi hade OS någon annanstans. Jag tycker det är trist att vi ska åka dit. Men jag har vetat om det under lång tid och man pratar om bojkotter och sånt där. Men det är svårt som enskild idrottare att göra det på ett vettigt sätt eftersom det är det största vi kan göra. Jag kommer inte göra så många olympiska spel i min karriär, så jag vill ta vara på de chanser jag kommer få, säger han i Sportsegeln Special.

”En idrottare gör ingen skillnad”

SVT har ställt samma fråga till skidstjärnan Ebba Andersson och det alpina medaljhoppet Sara Hector.

– Det har jag inte ens hunnit tänka till på. Jag ställer mig till start där det genomförs tävlingar, även om det är i sådana typer av länder. Jag ser gärna att man globaliserar idrotten och inkluderar många typer av nationer. Då är det inte helt konstigt att det faller på den typen av nationer där icke demokratiska frågor är centrala, säger Andersson.

– Grejen är den att gör en idrottare det gör det ingen skillnad. Jag som enskild idrottare känner att det inte är någonting som är lätt att ta ett beslut kring och som man tror kommer påverka så mycket. För min del har det inte varit aktuellt. Jag känner inte att jag är i den positionen att det skulle påverka oavsett, menar Hector.

19.00 i kväll sänder sänds Sportspegeln OS-special i SVT2 och på Play. Med i programmet finns bland annat Nils van der Poel och Sebastian Samuelsson samt andra OS-resenärer. På plats i studion har vi  Riksidrottsförbundets Björn Eriksson, förre friidrottaren Alhaji Jeng och Anna Johansson från Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet