Felix Burestedt, Adam Chartoi, Isabelle Gulldén och Sarah Sjöström är fyra som antingen är klara eller siktar mot OS i Tokyo. Foto: TT/Bildbyrån

OS-aktuella svenskar – och så når de Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

Sommar-OS i Tokyo närmar sig och invigs 24 juli.

Men redan nu är flera svenskar klara till OS.

Och många jagar en plats.

Här hittar ni de aktuella svenskarna – och deras väg till att bli OS-klara.

Badminton:

Aktuella svenskar: Felix Burestedt, herrsingel

Tokyo 2020

Så tar han sig till OS: Världsrankningen den 30 april avgör.

Bland de 16 bästa spelarna får varje land ha max två spelare. På plats 17-38 får varje land ha max en spelare.

Just nu ligger Burestedt 57:a på världsrankningen, men eftersom det är många spelare från samma land över honom, så är han 27:a på ”OS-kvallistan”.

Baseboll/softboll:

Aktuella svenskar: Inga

Basket:

Inga aktuella svenska lag.

Beachvolleyboll:

24 st lag (2 spelare i varje lag) tävlar på både dam och herrsidan i Tokyo.

Aktuella svenskar:

Som det ser ut nu är inget svenskt par klart för spel i Tokyo. Men chansen finns fortfarande att nå en OS-plats både på dam och herrsidan.  Man kan kvalificera sig genom världsranking eller ett OS-kval. På rankingen är inga svenska par tillräckligt högt rankade men i kvalet finns Sverige med.

Del 2 av OS-kvalet för damer avgörs 14-17 maj i österrikiska Baden.

Sveriges beachvolleydamer har lottats i en grupp bestående av Italien, Tyskland, Slovakien, Norge, Lettland, Ukraina och Österrike.

Del 2 av OS-kvalet för herrar avgörs i Madrid.

Sveriges beachvolleyherrar lottades i grupp B, bestående av Spanien, Norge, Tyskland, Finland, Tjeckien, Vitryssland och Ukraina.

OS-kvalets andra fas består av totalt tre grupper om åtta landslag i varje. De fem bästa landslagen från var och en av kvalgrupperna kvalificerar sig för Continental Cup-finalen som avgörs i nederländska Eindhoven 22-28 juni 2020.

Om Sverige skulle få en plats via kvalet är det sedan upp till förbundskaptenerna Rasmus och Petter Jonsson, herrar resp damer,  att ta ut vilka som spelar för Sverige.

Bordtennis:

Klara svenskar: Herrarnas lag. Mattias Falck i herrsingel. Ytterligare en svensk singelspelare som SOK tar ut.

Aktuella svenskar: Kristian Karlsson, Truls Möregårdh, Jon Persson.

Europeiskt kval i Moskva 8-12 april är inställt. Världskval planerat spelas i Doha 28-31 maj.

Boxning:

Aktuella svenskar: Adam Chartoi (75 kg), Liridon Nuha (81 kg), Stephani Thour (57 kg), Agnes Alexiusson (60 kg), Love Holgersson (75 kg).

Så tar de sig till OS: Europakval 13-23 mars på gick i London, men avbröts den 17 mars och ska preliminärt fortsätta i maj. Världskvalet som skulle avgjorts 13-24 maj i Paris är framflyttat till datum i juni.

Brottning:

Klara svenskar: Alex Bjurberg Kessidis (77 kg), Henna Johansson (62 kg),

Aktuella svenskar: Sofia Mattsson (53 kg), Johanna Lindborg (57 kg), Zakarias Berg (85 kg),

Så tar de sig till OS: Europakval 19-22 mars i Ungern och världskval 30 april-3 maj i Bulgarien är båda uppskjutna. Europakvalet preliminärt till maj och världskvalet till juni. Henna och Alex är båda OS-uttagna.

Bågskytte:

Aktuella för OS: Christine Bjerendal, Ludvig Flink,

Så tar de sig till OS: Bjerendal är redan inkvalad och behöver bara bli uttagen av SOK. För Flink väntar ett europeiskt kval 20-26 maj och därefter (eventuellt) ett världskval 22-28 juni.

Cykel:

Aktuella svenskar: Emilia Fahlin (landsväg), Jenny Rissveds (mountainbike).

Så tar hon sig till OS: Fahlin är redan inkvalad internationellt. Klartecken från SOK återstår. För Rissveds gäller det att vara en av de 37 bästa på OS-kvallistan den 28 maj.

Fotboll:

Klara svenskar: Damlandslaget

Friidrott:

Klara svenskar: Angelica Bengtsson (stav), Kim Amb (spjut), Perseus Karlström (gång), Daniel Ståhl (diskus), Armand Duplantis (stav)

Aktuella svenskar: Wictor Pettersson (kula), Melker Svärd Jacobsson (stav), Simon Pettersson (diskus), Andreas Kramer (800 meter), Axel Härstedt (diskus), Erika Kinsey (höjdhopp), Fabian Delryd (höjdhopp), Fanny Roos (kula), Fredrik Samuelsson (tiokamp), Kalle Berglund (1 500 meter), Khaddi Sagnia (längdhopp), Lisa Gunnarsson (stavhopp), Lovisa Lindh (800 meter), Michaela Meijer (stavhopp), Simon Pettersson, Sofie Skoog (höjdhopp=, Thobias Nilsson Montler (längdhopp), Tilde Johansson (längdhopp), Meraf Bahta (1500/5000 meter), David Nilsson (maraton), Mustafa Mohamed (maraton).

Så tar de sig till OS:  IAAF har kvalgränser i samtliga grenar. Därefter måste de uttagna tas ut av SOK, och ska då bedömas ha chans på topp åtta, eller tas ut på ”framtidskriteriet”, om den ses som lovande.

Fäktning:

Inga aktuella svenskar.

Golf:

Aktuella svenskar: Henrik Stenson, Anna Nordqvist, Alexander Norén, Marcus Kinhult, Madelene Sagström, Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg.

Så tar de sig till OS: Världsrankningen den 22 juni (herrar), 29 (damer) avgör. De 15 främsta på dam- och herrsidan kvalar in, med max fyra spelare per nation. Därefter får den högst rankade spelaren från länder som inte har mer än en spelare per nation bland topp 15 en plats.

Gymnastik:

Aktuella svenskar: Jonna Adlerteg, David Rumbutis.

Så tar de sig till OS: Världscupen och EM är inställda, inget besked ännu om hur kval ska fortgå.

Handboll:

Aktuella svenskar: Herrlandslaget och damlandslaget.

Så tar de sig till OS: OS-kval för damer 19-22 mars där Sverige skulle spelat mot Spanien, Senegal och Argentina (två bästa till OS), är uppskjutet och spelas preliminärt i juni. Sveriges herrar skulle ha OS-kvalat 16-19 april mot Tyskland, Slovenien och Algeriet (två främsta till Tokyo), det är också flyttat till i juni.

Judo:

Klara svenskar: Tommy Macias (73 kg), Anna Bernholm (70 kg)

Övriga aktuella svenskar: Joakim Dvärby (100 kg), Marcus Nyman (90 kg), Robin Pacek (81 kg).

Så tar de sig till OS: Ursprungligen rankning den 25 maj 2020. Kvalperioden nu förlängd till 30 juni och innefattar EM som flyttats till 21-23 juni.

Kanot:

Klara svenskar: Linnéa Stensils.

Fler aktuella svenskar: Erik Holmer (kanotslalom), Martin Nathell, Moa Wikberg, Petter Menning, Isak Öhrström

Så går de till OS: Öhrström är redan inkvalad internationellt, men ej uttagen av SOK ännu. I den ”vanliga” kanoten så är det ett europeiskt OS-kval i Tjeckien 6-7 maj. Därefter så fördelas de sista platserna vid världscupen i tyska Duisburg den 23-25 maj.

Karate:

Aktuella svenskar: Hana Antunovic

Så tar hon sig till OS: Hade förlängt kvalperioden från den 6 april till att inkludera en tävling i Madrid 17-19 april, men även tävlingen i Madrid är nu inställd.

Klättring:

Aktuella svenskar: Hannes Puman

Så tar han sig till OS: Kval via EM i Moskva skulle ha avgjorts 20-27 mars, flyttat till 15-22 juni.

Landhockey:

Inga aktuella svenskar.

Modern femkamp:

Inga aktuella svenskar.

Ridsport:

Klara svenskar: Lag i dressyr, lag i fälttävlan, lag i hoppning. Tre svenskar i varje gren som vi har ett lag i kommer att få tävla individuellt.

Rodd:

Aktuella svenskar: Lovisa Claesson.

Så tar hon sig till OS: Både europeiskt kval 27-29 april och världskval 17-19 maj är inställt. Hur återstående kval ska gå till beslutas den 5 april.

Rugby:

Inga aktuella svenskar.

Segling:

Klara svenskar: Jesper Stålheim (laser), Max Salminen (finnjolle) Anton Dahlberg och Fredrik Bergström (470) Josefin Olsson (laser radial).

Fler aktuella svenskar: Hanna Klinga och Julia Gross (49er FX), Klara Wester och Rebecca Netzler (49er FX).

Så tar de sig till OS: Europeiskt kval Genua 13-19 april 2020 är inställt. Kvalperioden förlängd till den 30 juni.

Simning:

Klara svenskar: Sarah Sjöström,  Erik Persson, Louise Hansson.

Fler aktuella svenskar: Isak Eliasson, Michelle Coleman, Robin Hansson, Sophie Hansson, Victor Johansson. Lagkappslag.

Så tar de sig till OS: Kvalgränser kan nås till och med 29 juni 2020. Flera tävlingar inställda, bland annat Swim Open i Stockholm i början av april. Internationella simförbundet har kvalgränser i samtliga grenar, som går att hitta här. Varje nation får dock ha max två simmare på en distans. Dessutom måste SOK ta ut idrottarna.

Skateboard:

Aktuella svenskar: Oskar Rozenberg Hallberg, Kalle Berglind.

Så tar de sig till OS: VM i park 25-31 maj 2020, samt kvalrankning 1 juni 2020. Rankningstävlingarna i Las Vegas (mars), Yancheng (april), Nanjing (april) och Peking (april/maj) är inställda eller uppskjutna.

Skytte:

Klara svenskar: Stefan Nilsson (skeet)

Fler aktuella svenskar: Marcus Madsen (luftgevär), Marcus Svensson (skeet), Lotten Johansson (luftgevär), Victoria Larsson (skeet).

Så tar de sig till OS: EM hagelgevär 6-20 maj samt europeiskt kval 17-28 maj. Olympisk kvalrankning 31 maj 2020.

Sportklättring:

Aktuella svenskar: Hannes Puman.

Så tar han sig till OS: En plats står på spel vid EM i mars. Dessutom kommer ytterligare en klättrare att få en inbjudan senare.

Surfing:

Aktuella svenskar:  Kian Martin och Cristian Portelli.

Vid World Surfing Games i maj får de fyra bästa herrarna och de sex bästa damerna en OS-plats, såvida deras nationer ännu inte redan har fyllt sina kvoter – vilket flera nationer redan har gjort. Så det svenska hoppet lever.

Taekwondo:

Inga aktuella svenskar. Nikita Glasnovic, som tävlade för Sverige i OS 2016, representerar numera Kroatien.

Triathlon:

Aktuella svenskar: Gabriel Sandör.

Så tar han sig till OS: Det ska mycket till, men med en riktigt bra vårsäsong skulle han möjligen kunna ta sig upp på rankingen. OS-rankingen den 11 maj avgör. De 26 frärmsta tar en OS-plats (med max tre från samma nation).

Tyngdlyftning:

Aktuella svenskar: Patricia Strenius.

Så tar hon sig till OS: Hon är än så länge inte kvalificerad men ligger bra till i den komplicerade kvalprocess som finns. Just nu är hon nia på världslistan. Åtta stycken får en direktplats men ytterligare sex lyftare får en OS-plats, fem av dem via ett sk kontinentalkval som även det bygger på resultat från många olika tävlingar.  Strenius har en bra chans men måste prestera riktigt bra den närmaste tiden för att kvala och sedan övertyga SOK om att hon ska ha en plats.

Volleyboll:

Inget aktuellt svenskt lag.

Fotnot: Fler idrottare än ovan listade kan så klart bli aktuella, om de gör bra resultat under våren.

OS-uttagna svenskar

Brottning:

Henna Johansson, 62 kg

Alex Kessidis, 77 kg

Judo:

Tommy Macias, 73 kg

Anna Bernholm, 70 kg

Friidrott:

Daniel Ståhl, diskus

Armand Duplantis, stavhopp

Angelica Bengtsson, stavhopp

Kim Amb, spjut

Gång:

Perseus Karlström, 20 km

Kanot:

Linnea Stensils, K1

Simning:

Sarah Sjöström

Erik Persson

Louise Hansson

Skyttesport:

Stefan Nilsson, skeet

Segling:

Max Salminen, finnjolle

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470

Josefin Olsson, laser radial

Jesper Stålheim, laser

Bordtennis:

Mattias Falck, herrsingel

Lag herrar

Ridsport:

Lag Dressyr

Lag Fälttävlan

Lag Hoppning

Fotboll:

Lag damer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet