Foto: Bildbyrån

IOK avsätter åtta miljarder i stödpaket

Uppdaterad
Publicerad

OS-flytten från 2020 till 2021 har bidragit till höga kostnader. Den internationella olympiska kommittén, IOK, har därför lagt undan cirka åtta miljarder kronor som ska täcka extra kostnader, varav 1,5 miljarder är öronmärkta för de nationella olympiska kommittéerna.

– Vi har räknat med att vi måste sätta undan 8 miljarder kronor för att ta vårt ansvar för spelens organisering, säger IOK:s ordförande, Thomas Bach.

Flytten av Tokyo-OS har redan blivit en ekonomisk smäll mot värdlandet Japan, som räknar med att flytten kommer kosta många miljarder kronor.

Det slår även hårt mot förbund och idrottare världen över och därför har IOK åsidosatt 8 miljarder kronor för lån om omkostnader som coronapandemin har bidragit till.

Corona och idrott

De 1,5 miljarder kronorna som är avsatta för lån till nationella olympiska kommittéerna har tagits fram i syfte med att täcka upp för uteblivna intäkter som förbund och idrottare går miste om i och med flytten. Det innebär att svenska olympiska kommittén kommer ha möjlighet att ta del av dessa pengar.

Vad de övriga 6,6 miljarderna ska användas till är ännu inte bestämt.

– Det är lite för tidigt för att säga vilka de väntade och oväntade kostnaderna kommer att bli, säger IOK:s operativa chef, Lana Haddad.

Innan OS sköts upp hade värdlandet Japan beräknat med att notan för att arrangera spelen skulle landa på ungefär 120 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet