De olympiska ringarna. Foto: Bildbyrån

Indien planerar att ansöka om OS 2032

Publicerad

Chefen för Indiens olympiska kommittén, Narinder Batra, säger till franska nyhetsbyrån AFP att landet vill stå som olympisk värd 2032.

– Vi är seriösa och planerar definitivt för de olympiska spelen 2026 (för ungdomar) och 2032, säger Batra till AFP.

Motståndet som Indien kommer att möta i sin kandidatur för sommar-OS 2032 är Queensland (Australien), Shanghai (Kina) samt ett eventuellt gemensamt bud från Seoul (Sydkorea) och Pyongyang (Nordkorea).

Och enligt Batra har besöken med att se över orterna och rapporten från den Internationella olympiska kommitténs (IOK) påbörjats.

– Nu finns det ett team som besöker de olika arenorna och vi kommer fortsätta diskussionerna och sedan skickar de en rapport. Det är en kontinuerlig process som jag tror inte kommer att visa någon aktivitet förrän i december.

– Vi är seriösa och planerar definitivt för de olympiska spelen 2026 (för ungdomar) och 2032, säger Narinder Batra.

Problem runt Samväldesspelen 2010

Något som däremot talar mot Indiens kandidatur är arrangemanget av Samväldesspelen 2010 och att man blev av med världsmästerskapet i boxning 2020, båda med Delhi som arrangörsstad.

Under Samväldesspelen präglades mästerskapet av förseningar i byggandet, misslyckad infrastruktur och anklagelser om ekonomisk missförvaltning. Och när boxnings-VM togs ifrån Indien anklagade det globala organet arrangörerna för att inte ha betalat en värdavgift i tid.

– Jag kan säga att Indien har möjligheten att vara värd för alla stora biljettevenemang oavsett om det är OS eller andra spel, svarar Batra på kritiken.

Beslut kommer 2025

Ett slutgiltigt beslut kan komma först 2025 som det ser ut men just nu har corona-pandemin stoppat all debatt om framtida OS-arrangörer.

– Det första som borde pratas om är hur vi sorterar ut det här problemet som har kommit till världen, påpekar Batra angående viruset.

Länderna som vill arrangera ungdoms-OS 2026 är Colombia, Indien, Ryssland och Thailand.

Indiens medaljer i olympiska spel

Sport – Antal i valör

Landhockey – 8 guld, 1 silver, 2 brons

Skytte – 1 guld, 1 silver

Friidrott – 2 silver

Brottning – 2 brons

Tynglyftning – 1 brons

Tennis – 1 brons

Boxning – 1 brons

Totalt – (20 medaljer)  9 guld, 4 silver, 7 brons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.