Läkare: Svårt att genomföra OS utan vaccin

Uppdaterad
Publicerad

OS i Tokyo har flyttats fram till 2021 på grund av coronapandemin.

Men ordföranden för Japans läkarförening Yoshitake Yokokura tror inte att OS kan genomföras nästa år utan vaccin.

– Jag säger inte att Japan inte borde stå värd för OS, men att det skulle vara svårt att genomföra, säger han.

Yoshitake Yokokura uppmanar också till att testa fler personer i Japan, eftersom han inte tycker att man gör tillräckligt många tester för att kunna avgöra om smittspridningen är på väg ned i landet.

Under en presskonferens konstaterar han att OS utan att ett vaccin tagit fram inte är möjligt.

Tokyo 2020

– Jag säger inte att Japan inte borde stå värd för OS, men att det skulle vara svårt att genomföra, säger Yoshitake Yokokura på presskonferensen.

I en intervju med tidningen Nikkan Sports säger OS-chefen Yoshiro Mori att det inte går att flytta sommar-OS ytterligare ett år.

– I så fall ställer vi in, säger Mori.

Stora ekonomiska förluster

I mitten av april sa även forskaren Devi Sridhar på Edinburghs universitet att OS nästa år är orealistiskt utan ett vaccin.

– Om vi får ett vaccin det kommande året så tror jag faktiskt att det är realistiskt. Vaccinet kommer vara ”game changern”. Ett effektivt och prisvärt vaccin, sa hon och tillade:

– Om vi inte får till ett vetenskapligt genombrott så tror jag att det är väldigt orealistiskt.

De olympiska och paralympiska spelen har flyttats fram ett år på grund av den pågående pandemin och planen är att de ska inledas den 23 juli respektive 24 augusti sommaren 2021.

För Japan innebär uppskjutningen stora ekonomiska förluster. När beslutet kom hade landet redan spenderat motsvarande över 130 miljarder kronor på evenemangen.

Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet