Foto: TT

Efter dispyten – OS-chefen går emot IOK

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dispyt mellan Internationella olympiska kommitten (IOK) och OS-organisationen i Tokyo väljer nu arrangören att gå emot IOK:s direktiv. Istället för att dölja kostnaderna för att skjuta upp spelen kommer de att vara transparenta med vem som står för vilka kostnader.

Enligt japanska Kyodo ska IOK i ett pressmeddelande ha förklarat att Japans premiärminister, Shinzo Abe, gått med på att dölja alla extra kostnader för allmänheten, där IOK hänvisade till ett kontrakt.

– Hemsidan var missvisande. Vi pratades vid per telefon och IOK vidtog åtgärder med en gång, säger vd:n för Tokyo OS, Toshirō Mutō.

Tokyo 2020

IOK raderade pressmeddelandet under veckan och Inside the games skriver att Toshirō Mutō, väljer att vara helt transparent med kostnaderna gentemot skattebetalarna.

Än så länge har varken arrangören eller IOK förmedlat ut några siffror kring kostnader för att OS har skjutits upp. Japanska Kyodo News har dock hävdat att det kan röra sig om så mycket som 30 miljarder kronor.

ARKIV: Jacob Hård om uppskjutet OS: ”Ett unikt beslut” (24 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet