Skolgymnastik Foto: TT Nyhetsbyrån

Regeringen vill att elever ska röra sig varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på rörelse och fysisk aktivitet hos dagens svenska skolelever är ett problem. Det framkommer i en rad forskningsrapporter och det är något som regeringen arbetar för att få ändring på genom att ”tvinga” skolorna att få elever att röra sig på andra sätt. Men för fler idrottstimmar i skolan är det fortsatt nej trots kritiken från oppositionen.

– Vi gett Skolverket i uppdrag att återkomma med förslag på hur skolorna ska kunna erbjuda eleverna fysisk aktivitet varje dag, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till SVT Sport.

Så sent som för några dagar sedan presenterades en ny rapport som bekräftar det som annan forskning länge påstått; att svenska ungdomar rör sig för lite.

Det är en färsk studie från Centrum för idrottsforskning (CIF)  som kommer fram till att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når rekommendationen för fysisk aktivitet från den svenska lärarkåren.

Den senaste tiden har flera forskningsresultat visat på hur prestationen i skolan ökar med med skolidrott på schemat. Bunkefloprojektet i Malmö, där elevgrupper med mer fysisk aktivitet har högre procent av elever med gymnasiebehörighet, är ett exempel som framförts av ex Moderaterna när man lagt fram förslag om utökade skolidrottstimmar.

Majoritet för mer skolidrott

Sverige har lägst antal idrottstimmar i skolan av länderna i Norden. Något som måste förändras tycker en majoritet i riksdagen. Riksdagens utbildningsutskott har uppmanat regeringen att återkomma med förslag på en utökning av idrottsämnet med 100 timmar. Men regeringen säger nej. Och den senaste rapporten från CIF som så tydligt visar hur lite eleverna rör sig, får inte heller den, regeringen att tänka om.

– Regeringen är inte ideologiska motståndare till fler timmar i ämnet idrott och hälsa, men givet ämnets höga frånvaro, lärarbristen och att rapporter om att endast en liten del av idrottslektionerna ägnas åt fysisk aktivitet har vi inte sett det som tillräckligt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin genom sin pressekreterare till SVT Sport.

En hållning som får lite förståelse av en majoritet av riksdagen.

– Vi är oerhört förvånade över att regeringen väljer att aktivt rösta nej till mer idrott i skolan. Jag tycker att de sviker barnen. Det är oerhört anmärkningsvärt och direkt mot forskningen, sa Moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund till Radiosporten.

Vill skärpa läroplanen

Regeringen menar att det går att göra något åt situationen utan att utöka själva antalet timmar i idrott och hälsa i skolan.  De vill istället öka kvaliteten på de timmar som nu finns och dessutom få elever att röra sig varje dag i andra former än på ”gympalektionen”.

– Regeringens prio har varit att se till att skolorna erbjuder eleverna fysisk aktivitet – varje dag! Enligt läroplanen ska skolorna sträva efter det redan idag, men det räcker uppenbarligen inte och därför har vi gett Skolverket i uppdrag att återkomma med förslag på hur det kan bli verklighet, exempelvis genom förslag på skärpningar i läroplanen, säger Fridolin, som trycker på att regeringen arbetar brett med frågan.

– Regeringen gav dessutom nyligen ett uppdrag till Statens Skolinspektion att göra en kvalitetsgranskning av ämnet idrott och hälsa. Men frågan kräver en helhetslösning och vi för löpande dialoger med en rad intressenter om vad som kan göras för att barn och unga ska röra sig mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.