Foto: Bildbyrån

Regeringens besked: Träningsverksamhet tillåts även för äldre ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska även äldre ungdomar få delta i organiserad träningsverksamhet. Det meddelade regeringen på en presskonferens idag.

– Vårt besked idag är att verksamheter för barn och unga födda 2002 och senare bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Sedan tidigare har åldersgränsen för vilka som får träna gått vid barn födda 2005 och senare. Nu har man alltså gjort bedömningen att även äldre ungdomar ska få delta i träningsverksamhet.

– Den samlade bedömningen är att de positiva effekterna av att öppna upp för gymnasieungdomar väger upp riskerna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Beskedet glädjer Riksidrottsförbundet.

– Det är ett glädjande besked som visar hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra. Vi har varit mycket oroliga över ungdomsgruppen och känner stor glädje över detta beslut, säger Björn Eriksson, ordförande.

Under dagens presskonferens uppmanade Amanda Lind därmed anläggningar och hallar att hålla öppet så att träningsverksamhet är möjligt även för ungdomar i gymnasieåldern.

Sedan tidigare får elitidrottarna, det vill säga de som har idrott som yrke, träna och i många fall tävla.

ARKIV: Klüft orolig för ungas stillasittande: ”Hälsoklyftan blir värre” (18 januari 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.