Johan Pehrson och Björn Eriksson. Foto: TT/Bildbyrån

RF-bossen sågar Pehrsons uttalande: ”Auktoritärt ledarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har öppnat för att utreda 51-procentsregeln.

Nu får han mothugg av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

”Okunskap som leder tankarna till auktoritärt ledarskap”, skriver Eriksson i en opinionsartikel publicerad på altinget.se.

Det var i samband med att det så kallade Tidöavtalet presenterades den 14 oktober som det uppdagades att regeringen och Sverigedemokraterna vill initiera ett särskilt projekt för att stärka konkurrenskraften för Sveriges högstaligor inom fotboll och ishockey.

Huruvida det innebär att en översyn av den så kallade 51-procentsregeln, som reglerar att 51 procent av svenska idrottsföreningar måste ägas av medlemmarna för att förhindra att privata investerare ska kunna ta kontroll över klubbarna, ska initieras är oklart i dagsläget.

Idrott och politik

Pehrson har uttalat sig

Flera tillfrågade politiker har hävdat att det inte är aktuellt med en översyn av frågan samtidigt som Liberalernas partiledare Johan Pehrson öppnat för det.

– Jag har pratat med flera klubbar som tycker att man ska kunna ha flera bolag på börsen, helt enkelt. Jag är beredd att titta på det. Men det handlar också om andra åtgärder. Intresset för att allsvenskan ska köpas upp av främmande stater, det är ett begränsat intresse för mig, sa Pehrson till Expressen under torsdagen.

RF kritiskt

Ett uttalande som inte alls tas väl emot av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. I en debattartikel som presenterades på altinget.se under fredagen så sågas Pehrsons uttalande.

”En av grundpelarna för svensk idrott och som betonas i den idrottspolitik som riksdagen i åtskilliga utredningar unisont har ställt sig bakom är att idrottsrörelsen är en självständig rörelse som bygger på en demokratisk struktur från den enskilde medlemmen, via föreningar och specialidrottsförbund till Riksidrottsförbundet. Det är just medlemmarna som bestämmer i en folkrörelse. Därför tyder de uttalanden som har förekommit den senaste tiden, om att regeringen skulle kunna ändra idrottsrörelsens stadgar gällande den så kallade 51-procentsregeln, på viss okunskap som leder tankarna till auktoritärt ledarskap”, skriver Eriksson och fortsätter med att sätta ned foten på allvar:

”Initiativ som inte respekterar idrottsrörelsens självständighet undanbedes. Det är en fråga som inte angår regeringen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet