Foto: TT Nyhetsbyrån

Sevilla till finalen mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

Andalusierna skulle inte ens vara kvalificerade för Europa League, nu väntar final mot Benfica.

Förra säsongen slutade Sevilla nia i den spanska ligan, men bara sex lag tilldelas Europaplatser i Spanien. Det gjorde att andalusierna inte skulle få spela i Europa, men ödet ville annat. Eftersom de båda Madridlagen, Real och Atlético, möttes i finalen i Copa del Rey, och redan var kvalificerade för årets Champions League, så gick cupfinalens Europaplats istället till plats sju i tabellen.

Eftersom Málaga, på plats sex, förbjudits av UEFA att spela i Europa på grund av klubbens dåliga ekonomi plockades bort fick Real Betis på plats sju hoppa upp ett snäpp i hierarkin och den sista Europaplatsen gick då över till lag åtta som var Rayo Vallecano. Även Rayo var dock förhindrade att spela i Europa på grund av dålig ekonomi, denna gången av det spanska förbundet. Därmed gick platsen i Europa League till lag nio i tabellen – Sevilla. Sedan har det gått som på räls för EuroSevilla och nu väntar final mot Benfica.

Europa League 2013-2014

Sevilla nederlagstippade

När lagen ikväll drabbar samman på Juventus Stadium i Turin är det ett nederlagstippat Sevilla som tar sig an portugiserna. Andalusierna säkrade spel i finalen efter ett mål av försvararen Stephane M'Bia i matchens sista minuter borta mot Valencia och som totalt innebar 3-3 och avancemang med fler gjora bortamål. Spelare som kroatiske Ivan Rakitic har gjort en fantastisk vår och ryktas efter säsongen gå till en betydligt större klubb. Spelare som Marko Marin, Carlos Bacca, Alberto Moreno och Reyes är också tongivande hos spanjorerna.

I Benficalägret är det ett gammal Europaspöke som det främst talas om. Klubben som i år blev portugisiska mästare med stor marginal har inte vunnit i Europa på 52 år, och missade förra året chansen när Chelsea blev för svåra i samma final. Nu ska det bli revansch är det tänkt och i semifinalen imponerade laget stort när ett Juventus som gärna hade spelat final på sin egna arena slogs ut.

Spelare avstängda och skadade

Benfica har dock problem när hela tre spelare missar finalen på grund av avstängning och två uppges vara skadade. Enzo Pérez, Eduardo Salvio och Lazar Markovic missar alla finalen för sin avstängnings skull och Silvio samt Fejsa är skadade. Det gör att läget är allt annat än optimalt för portugiserna. Efter att ha misslyckats i Champions League i höstas är det här ett gyllene läge att döda Europaspöket för Benfica, men det kommer bli hårt mot ett Sevilla i medvind.

Final Europa League

Matchstart: 20:45

Arena: Juventus Stadium, Turin

Vägen till final:

Sevilla:

Sextondelsfinal: Maribor

Åttondelsfinal: Betis

Kvartsfinal: Porto

Semifinal: Valencia

Benfica:

Sextondelsfinal: PAOK

Åttondelsfinal: Tottenham

Kvartsfinal: AZ Alkmaar

Semifinal: Juventus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League 2013-2014

Mer i ämnet