Foto: TT Nyhetsbyrå

Sevilla vann finalen på straffar

Uppdaterad
Publicerad

Sevilla vann Europa League efter att ha segrat i kvällens final mot Benfica i Turin på straffar. Detta var Lissabonklubbens åttonde raka förlust i en Europafinal.

Efter 120 mållösa minuter var Sevilla betydligt bättre i straffläggningen. Benfica missade två av fyra straffar, vilket gav Kevin Gameiro chansen att bli hjälte. Precis som sina lagkamrater Carlos Bacca, Stephane Mbia och Coke satte Gameiro en hård, säker straffspark. Han sprang sedan fram till fansen bakom målet och skrek ut sin glädje tillsammans med dem.

Sevillas målvakt Beto räddade Benficas andra och tredje straff. Vid den första straffräddningen gick han alldeles för tidigt. Han var långt utanför sin mållinje, men domarna lät detta passera.

Europa League 2013-2014

Matchen var jämn. Efter relativt få chanser i första halvlek var det mer öppet i andra. Båda lagen hade chanser, inte minst Benfica. I förlängningen var spelarna trötta och spelet lite mer låst igen. Det bästa läget att bli matchvinnare i förlängningen var Carlos Bacca, men han sköt en utsida tätt utanför stolpen. I slutet av den andra förlängningskvarten blev Bacca rejält stämplad, men efter att ha legat i gräset några minuter visade han vägen med Sevillas inledande straffmål.

– Benfica var ett rättmätigt finallag precis som vi, och det var en match där de var bäst ibland, och där vi var bäst ibland, konstaterar Sevillas tränare Unai Emery efter den täta finalmatchen.

Detta var Sevillas första seger i Europa League, men laget vann föregångaren Uefacupen både 2006 och 2007. Benfica har inte tagit någon titel i Europa sedan triumfen i Europacupen, föregångaren till Champions League, 1962.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League 2013-2014

Mer i ämnet