SHL:s försvarstal efter kritiken: Vi gör det för fansen

Uppdaterad
Publicerad

SHL:s förslag om att slopa kvalserien och införa wild cards resulterade i en sällan skådad form.

Nu kommer ligans försvarstal – där de säger att de gör förändringarna för fansen.

Nyheten om att SHL förbereder en stor förändring av ligan, vilket bland annat skulle innebära att kvalserien tas bort och att klubbar måste ansöka för att gå med i ligan, mötte stort missnöje. På sociala medier och diverse sajters kommenteringsfält strömmade reaktionerna in – och nästintill alla var rasande.

Från SHL:s sida var det dock mer eller mindre knäpptyst. Alla klubbrepresentanter hänvisade till SHL:s vd Jörgen Lindgren, som dock inte ville säga speciellt mycket.

SHL

”Det här är vad vi vill”

Nu har ligan publicerat ett långt brev på sin hemsida, undertecknat av ligaledningen och representanter från samtliga klubbar, där de förklarar hur de har tänkt kring förslaget.

”Vi vill skapa en liga som är så stark och intressant att spelare väljer att stanna längre samt komma hem och avsluta sina karriärer här. Det här är vad vi vill – för våra supportrar” står det bland annat.

”Gör ingen vinst”

I brevet står det mycket om ekonomin, som är en viktig del i bakgrunden till förslaget.

”SHL och klubbarna omsätter idag över 1.6 miljarder kronor och den genomsnittliga omsättningen för en klubb är över 120 miljoner, men ändå gör vi ingen vinst. Vi tar ett mycket stort ansvar, klubben/föreningen, arenorna, spelarna, partners och personal. Klubbarna har gått från att vara ideella föreningar till medelstora företag med allt vad det innebär. Att i det läget inte ha full kontroll och påverkan över sin egen produkt är förödande. Ska SHL stå sig internationellt, attrahera och behålla de bästa spelarna samt säkra underhållningsvärdet för vår publik krävs en ökad tillväxt” skriver SHL.

Däremot nämner de ingenting om de negativa reaktioner som förslaget har resulterat i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet