Foto: Scanpix

Sjöberg: Det är skrämmande siffror

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Sjöberg, som i sin bok berättat om sexuella övergrepp mot honom, är chockad över att så många kan vara drabbade av sexuella övergrepp i svenska idrottsföreningar.

Drygt fem procent av unga idrottare i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp inom föreningsidrotten. Det visar en ny rapport från Riksidrottsförbundet.

-Fem procent är extremt högt. Det är skrämmande siffror, säger Sjöberg, till SVT Sport, om antalet idrottare som säger sig ha blivit utnyttjade.

-Nu får idrotten vakna och ta tag i det här problemet. Vi måste utbilda tränare och ledare även om det inte borde behövas. Vanligt sunt förnuft borde räcka för att rapportera om man ser något misstänkt, säger Sjöberg.

Sjöberg delar också ut flera kängor åt höga ledare, som tonade ner problemet med sexuella övergrepp, då han ifjol gick ut med sin egen historia om övergrepp.

-Man borde fråga Lennart Karlberg, friidrottsförbundets förre ordförande (vad han tycker om de här siffrorna). Han sa ju att mitt fall var en isolerad händelse och att vi inte har de här problemen inom idrotten.

-Dessutom har man hävdat att man jobbat med detta i 10 år, men det här visar ju att det är lögn, säger Sjöberg med anledning av undersökningen som visar att hela 96 procent av ledarna inte fått någon utbildning i ämnet.

-Det stämmer ju uppenbarligen inte att man har haft de här utbildningarna som de hela tiden hävdat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.