Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Foto: TT

SOK:s Peter Reinebo om att tystas på EOK-mötet: ”Det var en väldigt obehaglig upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

På ett möte med Europeiska olympiska kommittén skulle SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säga att han, och de andra nordiska länderna, motsatte sig att ryska och belarusiska representanter tilläts delta. Då stängdes hans mikrofon av.

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse. Att bli behandlad på det viset, säger han till SVT Sport.

Den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach berättade förra veckan att de överväger att på något sätt låta ryssar och belarusier delta igen. Anledningen till att det sker just nu är det ska hinna delta i kvalen till OS i Paris 2024.

Efter det gick de nordiska olympiska kommittéerna ut med ett gemensamt uttalande där de motsatte sig IOK:s nya linje.

Idrott och politik

Det skulle de ta upp i början av den Europeiska olympiska kommitténs seminarium i grekiska Olympia och på samma gång säga att de anser att det är fel att Ryssland och Belarus tilläts delta i seminariet. Men då blev Peter Reinebo tystad.

– I samband med att generalsekreteraren för EOC gick igenom förutsättningarna för mötet så pratade han om vikten av en öppen kommunikation. Det var ett givet tillfälle för mig att räcka upp handen och säga att jag har en kommentar, säger han.

Han hann framföra budskapet om representanterna på mötet, men då han skulle läsa upp deras gemensamma uttalande stängdes mikrofonen av.

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse. Att bli behandlad på det viset.

I början av mötet sades det att mötet inte var avsett för att diskutera politik, men Reinebo tycker inte att de gjorde det.

– Vår ingång var inte att diskutera politik, utan att framföra en protest mot genomförandet av mötet på det sättet, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är oacceptabelt att man inte får prata till punkt i en kommentar om ett möte som man just inleder. Det var något som vi framförde i den första pausen.

Kort senare blev även den ukrainska delegationen, som hade ett liknande budskap, också tystade.

– Det blev en väldigt speciell stämning i lokalen förstås. Väldigt många tyckte att det inte får gå till så. Sedan kan man ha olika syn på sakfrågan och det vet vi ju att man har, säger Reinebo.

KLIPP: I februari ville IOK stoppa ryska idrottare från tävlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet