Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefen för Sveriges olympiska kommitté, Peter Reinebo, fick inte protestera mot att åter tillåta ryska idrottare. Foto: Bildbyrån

Reinebo tror att IOK kommer tillåta ryssar: ”Det är vår ganska givna spaning”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har öppnat för att låta ryssar som inte stöder kriget delta i idrotten igen. SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tror att så kommer bli fallet.

– Det är vår ganska givna spaning, säger han till SVT Sport.

Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo deltog i ett möte förra veckan där Thomas Bach berättade att de utreder möjligheterna för ett återinträde för ryska idrottare.

Senare har Bach i en intervju med italienska Corriere della Sera utvecklat sitt resonemang och sagt att ryska idrottare som inte stöder kriget kan välkomnas i idrotten.

Idrott och politik

– Det är inte förvånande, utan det följer den sondering som är på väg. Det är ett upplägg som ska leda till någon form av beslut inom IOK:s styrelse. Det är vår ganska givna spaning, säger Reinebo och fortsätter:

– Det ställer två följdfrågor. Den ena är hur man ska visa att man som individ inte stöder kriget, Vad är det för kriterier för det? Vem ska avgöra det? Det blir väldigt svårt att hitta stringens, att skilja agnarna från vetet. Det andra är att idrottsledare i bland annat Ryssland och Belarus är väldigt nära den politiska makten.

Reinebo tror att det kommer att komma beslut som ger ryssar möjlighet att delta igen.

– Pejlingen tyder på att man vill gå i den riktningen. Vilken typ av beslut som kommer vet inte jag, det vet nog bara den innersta kretsen. Men det skulle inte förvåna mig om någon form av sådant beslut kommer.

– Man luckrar upp restriktionerna och det verkar tyvärr som att uthålligheten om att enade göra en stark markering inte är så stor.

KLIPP: I februari ville IOK stoppa ryska idrottare från tävlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet