Foto: TT Nyhetsbyrån

Tårögd Alfredsson hyllad som hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Efter 18 säsonger är karriären över. I natt blev Daniel Alfredsson hyllad som hjälte av publiken i Ottawa. – Tack för alla fina minnen. De förbinder oss för evigt med er, säger han.

Under publikens jubel, och med svenska flaggor på läktarna, åkte Alfredsson runt på isen tillsammans med sina gamla lagkamrater i Ottawa under uppvärmningen inför matchen.

– Det var väldigt fint allting, men samtidigt väldigt tråkigt att det är slut, säger tidigare lagkamraten Erik Karlsson till SVT Sport.

– Det här känns väldigt speciellt. Jag skulle betala mycket pengar för att få vara med om det här. Att vara tillbaka på den här arenan, tillsammans med grabbarna. Det får mig att vilja spela igen, säger en leende Alfredsson till Viasat hockey under uppvärmningen.

”Bästa känslan i världen”

41-åringen beskrev glädjen i att som lag tillsammans kämpa för att göra mål, även om det inte alltid innebär att man vinner.

– Det är den bästa känslan i världen. Vi är väldigt lyckliga som får ha det här som yrke.

När avtackningsceremonin började hyllades den forne lagkaptenen med stående ovationer i den nedsläckta arenan.

– Nu är det dags för mig att ta lite ledigt och få lite tid med familjen. Men låt oss inte säga farväl – merci, à bientôt! (tack, vi ses snart), säger en tårögd ”Alfie”.

Daniel Alfredsson spelade 17 säsonger för Ottawa, han gjorde  444 mål och 1 370 matcher i NHL. Han var inställd på att spela ännu en säsong i NHL, för Detroit, men bekräftade i förra veckan att han lägger skridskorna på hyllan på grund av ryggproblem.

Stolpskott i slutsekunden

Matchen hamnade för en gång skull i skuggan av uppvärmningen, inte minst för Alfredsson, som satt i publiken. Ottawaforwarden Erik Karlsson stod för en målgivande passning – och var nära att kvittera till 2-2 med ett jätteskott i stolpen i matchens slutsekund, men New York Islanders vann med 2-1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.