Coronaviruset kan tvinga arrangören att skjuta upp OS i Tokyo. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tokyo-topp: Kan skjuta upp OS två år

Uppdaterad
Publicerad

OS i sommar ska genomföras som planerat trots coronavirusets utbrott – så har det låtit både från Tokyo och IOK.

Tills nu.

Haruyuki Takahashi, ledamot i Tokyo-OS ledningsorganisation, säger att man börjat undersöka andra scenarion och att skjuta upp sommarspelen ett till två år är ett alternativ.

Haruyuki Takahashi är en av ett tjugotal ledamöter i Tokyo-OS ledningsorganisation. Han säger att man har börjat undersöka hur virusspridningen kan påverka spelen.

Enligt Takahashi skulle det innebära en allt för stor ekonomisk skada att ha tävlingarna utan åskådare eller helt ställa in dem. Och om man skjuter på spelen några månader krockar det med andra stora idrottsevenemang.

– Vi måste börja förbereda oss för alla scenarior. Om spelen inte kan hållas i sommar, skulle en försening på ett eller två år vara det mest genomförbara, säger han.

Tv-fönster

Enligt Reuters menar experter att en uppskjutning av spelen till samma tid nästa år skulle innebära stora logistiska problem, men vara möjligt för sändande tv-bolag eftersom det passar in i deras tomma sommarfönster.

Det nya coronaviruset covid-19 har drabbat omkring 120 000 människor runt om i världen varav över 4 000 har dött. I Japan har 581 fall av viruset konstaterats, räknar man även in det kryssningsfartyg som legat i hamnen i Yokohama uppgår antalet smittade till nästan 1 300.

Skolor är stängda

Flera testtävlingar inför OS och Paralympics har ställts in i landet och basebollsäsongen har skjutits upp precis som matcher i den högsta fotbollsligan.

Skolorna håller stängt och den kinesiska presidenten Xi Jinping kommer inte att besöka Japan som planerat i början av april, ett beslut som tagits av både Tokyo och Peking.

I förra veckan sade OS-ministern Seiko Hashimoto dock att ”ställa in eller skjuta upp OS skulle vara oacceptabelt för de aktiva” och även Tomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén, IOK, har stått fast vid att OS ska inledas som planerat den 24 juli.

– Vi är fullt inställda på att OS i Tokyo 2020 blir en framgång, sade han förra veckan.

KLIPP: Så dödligt är coronaviruset jämfört med andra sjukdomar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.