Sara Hector, tv, Anna Swenn Larsson th Foto: Bildbyrån

Två OS-svenskar har testats positivt

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två svenskar har testats positivt för covid vid ankomsten till Peking, uppger SOK:s presschef Lars Markusson för TT.

Enligt SVT Sports uppgifter rör det sig om det alpina landslaget – men inte de svenska medaljhoppen Anna Swenn Larsson och Sara Hector.

SOK vill inte uppge vilka personer det rör sig om förrän ett andra test, genomförts.

– Vi brukar inte kommunicera några namn förrän vi fått det andra konfirmerande testet, säger Markusson till TT.

TT: Är det ledare eller utövare som lämnat positivt test vid ankomst?

– Jag har inte namnen, så jag kan inte spekulera i det, jag vet bara antalet.

Enligt Markusson ska de två positiva svenska fallen till bergen.

– Det är bara alpint och backhoppning som rör sig hitåt i dag.

Svenskarna var med på planet från Oslo på måndagen, med bland annat norska och danska aktiva.

Enligt Aftonbladet var bland annat Anna Swenn-Larsson, Sara Hector och övriga alpina damer ombord det plan som lyfte mot Peking från Oslo på måndagen.

Markusson berättar även att de svenskar som kom till Peking i dag och ska stanna i staden där tävlingarna i curling och skridsko äger rum, har testat negativt.

En smittad ombord

Vinteridrottschefen Helge Bartnes på Norges olympiska kommitté bekräftar för NRK att minst en smittad person befunnit sig på planet.

På planet fanns också de norska längdherrarna med storfavoriten Johannes Høsflot Klæbo i spetsen och skidskyttelandslaget.

Sveriges OS-trupp fick sitt första coronafall på plats i Kina i fredags, då en ledare från Sveriges olympiska kommitté, SOK, testade positivt vid ankomsten till Peking.

Flera svenska fall

'Sedan testade även skidåkaren Leo Johansson – som nyligen varit smittad – positivt vid ankomst till Kina – trots att han lämnat sex negativa PCR-test innan avresan. Han fick lämna karantänen på måndagen.

Under måndagen kom beskedet att två spelare i Tre Kronor testats positiv – Emil Djuse och Erik Gustafsson missar OS och ersätts av Theodor Lennström och Philip Holm.

Damkronorna har också drabbats av fall – fyra spelare missar OS.

I Norge har flera stjärnor smittats inför spelen.

Skidstjärnan Simen Hegstad Krüger – OS-mästare i skiathlon – är det senaste positiva fallet som skakat Norge. För en vecka sedan testade sprinttränaren Arild Monsen positivt – och i onsdags stod det klart att damåkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå också hade testat positivt.

Hela norska skidtruppen har tvingats skjuta upp resan till OS och anländer flera dagar efter sin svenska rivaler.

Även två norska ledare har testats positivt på plats i Peking, uppger VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.