Tysk ledare kastas ut ur OS – slog häst

Uppdaterad
Publicerad

Den moderna femkampen slutade i katastrof för tyskan Annika Schleu – och hästen Saint Boy.

Samarbetet med hästen som tilldelats tyskan i hoppningen funkade inte alls.

Schleu sågs piska hästen vilket lett till kritik – och en tysk ledare har kastats ut ur OS efter att bilder visat hur hon slår till hästen.

I grenen hoppning i den moderna femkampen (fäktning, simning, ridning, pistolskytte, 1000 meter) får de tävlande bara 20 minuter på sig att bekanta sig med den häst de ska rida. Det anses vara en del av sporten att snabbt få ett band till hästen.

Annika Schleu gav sig ut på hästen Saint Boy och det funkade inte alls. Tyskan var i ledning inför denna gren men fick inte ordning på hästen som inte lydde hennes kommandon. En bedrövad och gråtandes Schleu försökte desperat att få styrning på hästen genom att bland annat piska den vid upprepade tilllfällen.

Tokyo 2020

Något som mött kritik.

–  Vi är kritiska till ridsportdelen av den moderna femkampen. I vår värld är ridning ett partnerskap mellan häst och ryttare, då ser man inte på hästen som utrustning. Både ryttare och häst måste skyddas av regelverket, skriver det tyska ridsportsförbundet enligt Tagesspiegel.

Tränare kastas ut ur OS

Nu har Schleus tränare, Kim Raisner, lämnat OS. Raisner ses på tv-bilder slå mot hästen när den inte lyder.

”UIPM har gett ett svart kort till den tyska lagtränaren Kim Raisner, vilket diskvalificerar henne från resten av OS i Tokyo. Hennes aktioner döms bryta mot UIPM tävlingsregler, som gäller i alla erkända moderna femkamps-tävlingar inklusive OS”, skriver det internationella förbundet för modern femkamp i ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet