Inhoppare räddade Portugal

Uppdaterad
Publicerad

I den 95:e minuten kom Silvestre Varela rusande i straffområdet, inlägget från Ronaldo, Varela slängde sig och språngnickade in 2-2 och håller därmed Portugal kvar i VM.

Portugal var sekunder ifrån att åka ur VM redan i andra matchen. Men inhopparen Silverstre Varela språngnickade in 2-2 precis i slutskedet och därmed har laget fortfarande chansen att gå vidare till åttondelsfinal.

Portugal chocköppnade

Det var också portugiserna som inledde matchen starkast. Ronaldo började med att snurra upp halva USA:s mittfält på läktaren till publikens stora förtjusning. Några minuter senare gjorde Nani, efter en rejäl snedspark från den amerikanska försvararen Geoff Cameron, 1-0, snyggt, rätt upp i nättaket.

Fotbolls-VM: Portugal

USA tog över matchen efter Portugals ledningsmål, spelade rolig anfallsfotboll, kom förbi fint på kanterna och hade riktigt bra distansskott, men Beto i Portugals mål såg stabil ut.

Dempseys mage gav USA ledningen

Amerikanarna hade även övertaget när andra halvlek drog igång och kunde så när göra 1-1 när Beto kommer ur position och Michael Bradley bara kunde lägga in bollen. Då agerade Valenciaspelaren Ricardo Costa målvakt och räddade, med en snygg benparad, på mållinjen.

Men i den 63:e minuten kom kvitteringen. Jermaine Jones satte ett riktigt drömmål när han skruvade in den i bortre burgaveln.

Matchen blev lite avvaktande efter målet. Men det skulle komma mera. USA:s stora målskytt, Clint Dempsey, fick ett lågt inlägg emot sig och med magen gjorde han 2-1.

– Jag försökte bara få den på mål och hålla mig onside, säger Dempsey om målet.

Den 95:e matchminuten

Portugal var rejält i brygga när fjärde domaren höll upp skylten som visar antalet stopptidsminuter, en skylt som först visade fyra minuter, men USA gjorde ett byte i samma skede, då lades ännu en minut på. Den 95:e minuten.

Det var också i den 95:e minuten som Cristiano Ronaldo kom fram på högerkanten och slog ett inlägg till en dykande Varela i straffområdet. Varela språngnickade in 2-2, tio sekunder innan matchen var slut.

– Vi behövde vinna matchen för att vår dröm skulle uppfyllas. Nu blir det svårt, säger Portugals Nani efter matchen.

– Klart vi är besvikna, men vi är på fyra poäng. Vi gjorde det bra och hade lite otur i slutet bara, säger Dempsey.

USA och Tyskland ligger nu på fyra poäng. Ghana och Portugal har ett vardera. Alla lag har fortfarande chansen att avancera till åttondelsfinal.

– Nu måste vi slå Tyskland, vi måste få poäng, och det är vad vi ska göra också, säger USA:s förbundskapten Jürgen Klinsmann.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Portugal

Mer i ämnet