Foto: TT Nyhetsbyrån

Partiernas viktigaste idrottsfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Alla ska med. Och det får kosta mer än vad det gör i dag.

Riksdagspartierna kan tycka olika om många saker, men är ändå ganska ense om vad som bör prioriteras inom idrottspolitiken.

På SVT Sports direkta fråga ”Vad är den mest prioriterade idrottspolitiska frågan?” svarade partierna:

Socialdemokraterna:  Alla ska ges möjlighet att idrotta

”Ett av de viktigaste målen med Socialdemokraternas idrottspolitik är att se till att alla ges möjlighet att motionera och idrotta på lika och sina egna villkor. Vi vet att idrottande hänger ihop med klass, och att grupper inte nås i tillräckligt hög utsträckning.”

Moderaterna: Nå fler från socioekonomiskt utsatta förhållanden

”Vår viktigaste idrottspolitiska fråga är att nå ut till fler grupper som i dagsläget inte har tillgång till idrotten, bland annat genom Idrottslyftet. Det handlar dels om att nå fler barn och unga från socioekonomiskt utsatta förhållanden, dels om att förbättra äldres möjligheter att utöva idrott.”

Miljöpartiet: Stödet ska fördelas jämställt

”För oss är det viktigt med ett fortsatt fokus på att det statliga stödet till att idrotten fördelas jämställt och att alla ska ha möjlighet att idrotta. Därför är det viktigt att vi stödjer ungdoms- och breddidrott, idrott för människor med funktionsvariationer, allmän motionsidrott, idrott hela livet och andra folkhälsofrämjande aktiviteter.”

Centerpartiet: Låt idrottsföreningar komma till skolan

”Vi vill att det ska finnas ett brett utbud av idrott i hela landet. För att nå det behöver idrotten nå fler exempelvis genom att låta idrottsföreningar komma till skola och fritidshem så att barn kan få chans att hitta en idrott som passar. Vi måste då också underlätta för personer som har någon funktionsnedsättning att testa nya idrotter. Det kan vi göra bland annat genom att inrätta ett bibliotek där man kan låna den specialutrustning som krävs. Idrotten behöver också bli mer jämställd och då krävs att man tar fram fakta och följer utvecklingen.”

Vänsterpartiet: Staten ska sätta upp mål

”Jämställdhet inom idrotten är en fråga om demokrati, resurser och intressen. Alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla nivåer och inom alla områden. Vi vill betona att den statliga bidragsgivningen till idrotten ska utformas med respekt för idrottsrörelsens självständighet och oberoende. Staten kan ställa upp vissa mål för bidragsgivningen, men det är upp till idrottsrörelsen att bestämma hur målen ska uppnås.”

Liberalerna: Mer idrott i skolan

”Mer idrott och fysisk aktivitet i skolan förbättrar både elevernas hälsa och kunskapsresultaten. Faktum är att det tack vare bland annat Liberalerna redan är beslutat i riksdagen att antalet idrottstimmar i grundskolan ska öka från 500 till 600 timmar.”

Kristdemokraterna: Mer idrott i skolan

”Mer idrott i skolan eftersom det är så viktigt att barn rör på sig. Hälsan är en anledning men även resultaten i skolan påverkas positivt av att barn rör sig mer. Vi föreslår att antalet idrottstimmar utökas från dagens 500 till 700 timmar i läroplanen.”

Sverigedemokraterna (ur partiets partiprogram): Satsa på idrott

”Vi vill prioritera satsningar på idrott och rörelse för alla i samhället. Från barn- och ungdomsidrotten till elitsatsningar och idrott för äldre.”

Pengar till idrotten

Regeringen budgeterar årligen mer miljoner per år till RF, pengar som RF självt fördelar – men som till stor del går till aktivitetsstödet till idrottsföreningarna.

Några partier vill ge mer än andra, alla vill att stödet till föreningarna blir mer rätvist (alltfrån region, till kön). Regeringen (S och MP) satsade i senaste budgeten 2 miljarder på idrotten, en summa som också M hade med i sin skuggbudget. KD satsar något mer, medan L inte vill öronmärka någon särskild andel av BNP på idrotten (eller ungdomsorganisationer eller kultur). C poängterar att RF ska ha ansvaret för fördelningen, men att man vill se en bättre uppföljning av hur pengarna fördelas till olika delar av landet.

Idrott i skolan

Samtliga partier vill öka antalet timmar i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Regeringens förslag på 100 timmar fler (till 600 timmar under hela grundskoletiden) stöds så klart av MP och S, men också av M, L och C (som kan tänka sig ännu fler timmar). KD vill höja med 200 timmar och SD vill utöka idrottsundervisningen till ”fysisk aktivitet varje dag”, som väl skulle innebära bra mycket mer än 600 timmar. V vill inte ge någon exakt antal timmar i timplanen, men driver frågan om fysisk aktivitet varje dag, dock inte nödvändigtvis inom idrottsämnets ram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.