Arbete vid antidopningslaboratoriet i Moskva, Rusada. Foto: TT.

Wada sätter press på Ryssland inför OS i Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

Wada gick i dag ut formellt och kräver svar av ryska myndigheter kring de misstänkt manipulerade dopningsproven. I potten handlar det om att få delta i sommar-OS i Tokyo till sommaren.

För ett år sedan hävde Wada avstängningen av rysk idrott, som första gången stängdes av 2016 av Wada, under villkoret att man skulle få ta del av Rusadas data kring dopningstester. I januari, senare än man krävt, fick Wadas personal tillgång till laboratoriet och testdatan.

Wada har i höst funnit brister och oegentligheter i materialet och har bett Ryssland om ett förtydligande, något som under dagen blev formellt.

Tokyo 2020

Wada har inte satt upp någon deadline men räknar med att få svar innan november månads utgång.

– Rysslands OS-trupp kommer att hindras från deltagande till fullo i Tokyo. Jag tror att det också kommer att bli så till spelen i Kina, sade chefen för Rysslands antidopningsbyrå Rusada, Jurij Ganus pessimistiskt förra veckan.

Rusadachefen sade att hans organisation inte hade något med datamanipulationen att göra eftersom de inte haft tillgång till en specifikt utpekad databas.

SVT Sport förklarar: Vad är mikrodopning?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet