Frida Westman jagar OS-hopp med norsk hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Svensk backhoppning för en tynande tillvaro, men nu finns det hopp.

20-åriga Frida Westman gör en satsning med hjälp av stormakten Norge och flera mästerskapsvinnare med en möjlig OS-start runt hörnet.

Hon har dessutom bra gener. Pappa heter Magnus Westman, var landslagshoppare på 90-talet och gjorde två olympiska spel. Nu är cirkeln på väg att slutas, trots att svensk backhoppning levt med kraftigt vikande siffror. Räddningen är ett par Övikstjejer: Astrid Norstedt, som tränas av förre hopparen Åke Norman, men framförallt Frida Westman som haft en succéfylld debutsäsong i världscupen.

Premiärhelgen i Nizhny Tagil, Ryssland, blev hon 20:e och 18:e, trots att hon inför tävlingen drabbades av en allergichock. Helgen efter i Lillehammer toppade hon med en 13:e-plats och har verkligen satt sig i respekt.

– Nu när jag har fått bevisa att jag kan vara i världstoppen, så hoppas jag att det märks, säger hon själv med en blinkning mot de ansvariga för OS-uttagningarna.

Tränad av flera medaljörer

Anledningen till det stora lyftet får ändå sägas vara flytten till Norge och backhoppargymnasiet i Trondheim, där hon också blivit en del av merittyngda klubben Trönderhopp. Där finns gamla stjärnhoppare som Roar Ljökelsöy, fyrfaldig världsmästare och OS-vinnaren Andreas Stjernen, tekniskt skickliga och taktiskt drivna krafter som nu lägger energi på att lyfta en svenska i karriären.

– Hon har alla möjligheter att nå toppen. Hon har verkligen de egenskaper som krävs, säger Ljökelsöy som vänt hem till Norge efter att under ett par års tid lyft Tysklands herrlandslag till VM- och världscupframgångar.

Nu drillar han en liten, spänstig och driven svenska. De stora målen är VM i Trondheim 2025, OS i Turin 2026 och det som kan bli ett VM i Falun 2027.

– De satsar ju på att jag ska ta medalj här i Granåsen, det blir ju som ett slags hemma-VM. Det här är ju mitt andra hem.

Och så kanske ett VM i Falun?

– Ja, det hade ju varit helt otroligt. Det kommer bra i år, säger hon med ett brett leende.

Dubbla knäskador har stärkt henne

Det är en dedikerad satsning som hon bekostar med hjälp av stöttning från föräldrarna ihop med deltidsarbete på en lokal butik och så några mindre sponsorer. Klubben hjälper henne med de viktiga dräkterna, som huvudtränaren Ljökelsöy dessutom syr själv, en ytterst viktig i detalj i jakten på de extra meterna.

Det är hoppträning förstås, men också mycket gymnastikträning i det som kallas Olympiatoppen. Bålstyrka och spänst, allting är grenspecifikt och har tydligt gett utveckling. En välkommen och positiv trend för en tjej som jobbat i motvind och fått tålamodet prövat. Under tonåren tappade hon två säsonger på grund av svåra knäskador.

– Det var lite som att gå in i ett svart hål, ungefär vad gör jag nu. Det kom säkert tankar på att lägga av, men samtidigt är jag inte den som ger upp. Ibland tänker jag på vad jag gått igenom, men vill inte ägna för mycket tid åt det utan snarare gå framåt. Men det har gjort mig mycket mentalt starkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.