Frida Westman och de övriga damerna i världscupen kämpar för att få tävla i skidflygning. Foto: Bildbyrån

Frida Westman om förbudet mot skidflygning: ”Diskriminerande”

Uppdaterad
Publicerad

Damerna får inte tävla i skidflygning eftersom det anses för farligt. Den svenska OS-deltagaren Frida Westman stöttar kampen för att damerna ska få tävla i den tuffaste formen av backhoppning.

”Jag tycker det är diskriminerande”, skriver hon om förbudet i ett sms till SVT Sport.

Nu tyder mycket på att det internationella skidförbundet, Fis, tar och omprövar sitt förbud under ett möte under dagen. Förra året röstade nio av 16 ledamöter för ett fortsatt förbud för skidflygning för damer. Men enligt NRK har stora backhopparnationer som Tyskland, Österrike och Slovenien svängt och kommer att stödja ett sådant förslag.

Ett par organisationer i Norge är redo att ta saken till domstol om damerna inte släpps in eftersom det enligt dem strider mot ett EU-direktiv om diskriminering baserat på kön.

OS i Peking 2022

”Jag tycker det är diskriminerande för att vi har kommit upp på ett så pass högt nivå att topp 15-20 hade klarat det helt fint. Men jag tycker man ska starta med de som är topp 15 i världscupen och sen bygga vidare på det, så det blir en bra produkt. För vi behöver fler som ser på oss för att dra in mer pengar till damhoppningen”, skriver 21-åriga Westman i ett sms till SVT Sport.

Westman är positiv till att själv delta i skidflygning, där världsrekordet lyder på 253 meter (Stefan Kraft i norska Vikersund 2017) och den kritiska punkten på backen ligger på 215 meter (i stället för 145 meter). På internationella kvinnodagen 8 mars manifesterade kvinnorna med att måla på mustascher och kalla sig ”Arne” inför en tävling i just Vikersund.

”Ska jobba för att vinna”

”Om vi får hoppa nästa säsong, vill jag såklart hoppa! Men det är såklart jag och tränarna som måste komma överens om det”, skriver Trondheimbaserade Westman som känner tacksamhet för att norska organisationer är villiga att göra rättssak av det. Damerna får inte heller tävla i stora backen i samband med OS.

”Jag tycker det är väldigt bra att det är någon står upp för oss och fortsätter jobba för jämställdheten i hoppning.”

Westman tog ett stor kliv förra säsongen och hade sex topp 10-placeringar i världscupen och var 16:e i sin OS-debut i Peking. Hon är i fortsatt utveckling och ser fram emot nästa säsong – med eller utan skidflygning.

”Jag känner mig väldigt motiverad till att jobba på vidare med mitt och jobba på de saker jag behöver förbättra. Så det blir nog en till väldigt rolig säsong, med många långa hopp. Mina mål för nästa säsong är att få bättre stil på mina hopp samt fortsätta jobba på mina uppgifter. Jag ska jobba för att vinna!” hoppas Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet