Foto: Bildbyrån

Trots kanonstart – Sverige föll mot Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gjorde en suverän första halvlek och ledde med 14 poäng mot Tjeckien.

Men en sämre andra halva blev svenskornas fall – Tjeckien vände och vann med 71-64.

– Jag är förbannad, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Efter ett svenskt ryck i den andra perioden var ledningen 14 poäng inför den tredje. Men de svänger snabbt i basket och efter ett gäng misstag från svenskt håll kunde Tjeckien äta sig in i matchen igen.

Inför den sista perioden var ledningen bara en poäng och det tog inte många sekunder innan Tjeckien vänt.

– Jag är förbannad. Vi borde ha lärt oss från i går att det inte går att slappna av. Vi gav dem vad de ville och slutar spela som ett lag. Vi försöker ta över matchen individuellt i ställer för att spela som ett lag. Vi får ifrån det som funkar, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

När Katerina Elhotova sänkte en trea gav det 55-53 till Tjeckien som tog ledningen i matchen för första gången sedan början av den andra perioden.

Abdi klev av lårskadad

– Vi kände att vi hade matchen och så tappar vi den så snabbt. Och man kände bara åh. Det kan vända på två minuter i basket, säger Louice Halvarsson.

– Vi tappar helt matchen, säger Frida Eldebrink.

Bakom vändningen låg bland annat ett aggressivt försvarsspel som stressade svenskorna till misstag. Tjeckiskorna klev upp rejält i försvaret och gav inte Sverige något gratis i anfallet. Samtidigt kom skyttet, som stundtals var magiskt, igång och tvåor och treor som tidigare gått ring ut gick nu ring i.

– Vi tappar deras stora spelare, de får komma igång med skyttet och fick väldigt mycket flyt. De var svårstoppade, säger Louice Halvarsson.

I den sista perioden tvingades också Farhiya Abdi bäras av planen med en lårskada.

Frida Eldebrink: ”Tvekar i anfall”

Tjeckien fortsatte att sätta sina lägen offensivt och Sverige lyckades egentligen aldrig skapa någon riktig nerv i den sista perioden.

– Spelet gick i stå i andra halvlek, vi har inte alls samma flyt. Och då vänder det snabbt i basket, säger Frida Eldebrink och fortsätter:

– De ändrar lite i försvaret och då börjar vi tveka i anfall.

Nu väntar Frankrike i den sista gruppspelsmatchen på söndag. Sverige har fortfarande chansen att ta sig vidare från gruppen.

Just Frida Eldebrink var lysande när Sverige gick upp i ledning med 14 poäng i den andra perioden. Under rycket svarade svenskan för tio poäng och fyra assist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.