Amanda Zahui inför Final Four: ”Ska springa dem ur hallen”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui är det blågula inslaget när damernas Final Four i EuroLeague drar igång i kväll. Den svenska stjärnan är hoppfull inför semifinalen där hennes Sopron möter regerande mästaren Ekaterinburg.

– Vi ska springa dem ur hallen, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

EuroLeague är basketens motsvarighet till Champions League och i kväll inleds Final Four, dit Europas fyra bästa lag har tagit sig.

I ungerska Sopron finns svenska stjärnan Amanda Zahui. 25-åringen är hoppfull – trots att laget ställs mot regerande mästaren UMMC Ekaterinburg från Ryssland.

– Vi har inte de största talangerna eller de största namnen som Ekaterinburg men vi har ett försvar som de inte sett förr. Vi kommer spela med massa kontakt, ligga tajt på deras bollhållare och sedan springer vi jäkligt snabbt och bra. Vi ska springa ut dem ur hallen, säger Amanda Zahui.

I ett profilstarkt Ekaterinburg finns spelare som spanska storstjärnan Alba Torrens och centern Brittney Griner. 206 centimter långa Griner är poängbäst i det ryska laget med ett snitt på nästan 15 poäng per match.

Ställs mot 206 centimeter lång center

– Deras bänk är en förstafemma för vilket annat lag som helst, säger Zahui som trots det tror på sitt lag.

– Jag tror att vi har en bra chans att vinna men det är ingen annan som tror det, så vi har ingen press på oss. Men vi ska chocka dem.

Svenskan som är 196 centimter lång har en tuff uppgift framför sig: kampen mot Griner.

– Det är något speciellt att spela mot henne. Ända sedan jag började på college har jag drömt om att spela mot henne. Hon var ju det största namnet då. Och jag har spelat mot henne några gånger och tycker att jag matchar henne väldigt bra. Vi är två fysiska spelare som inte har något emot att spela fysiskt. Jag älskar den kampen.

”Vinner om vi spelar vårt spel”

För Zahui är kvällens semifinal i Final Four ett av de största ögonblicken i karriären.

– Det här är definitivt en av topparna, att spela hemma är ännu större. Att bli draftad var det största men det här är kanske topp-tre. Att spela Final Four är något man drömt om sedan man lärde sig att spela basket, det här är sjukt stort.

Sopron och Ekaterinburg möts i den ena semifinalen medan USK Prague och Dynamo Kursk gör upp i den andra. Segrarna gör sedan upp i söndagens final, och dit vill självklart Amanda Zahui nå.

– Det här är de bästa lagen med de bästa spelarna i Europa, om inte världen. Det kommer bli en riktigt tuff match. Men vi får inte tänka för stort om de vi möter. Coachen har pratat om det hela tiden, självklart fokuserar vi på vilka spelare de har men vi vinner mot Ekaterinburg om vi spelar vårt spel. Fokuserar vi på dem kommer vi att tappa bort vårt spel som tagit oss så här långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.