Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Zahui är en av världens bästa basketspelare. I Sverige har hon uppmärksammats för sitt engagemang för unga tjejer och för sitt starka tal på Idrottsgalan förra året, när hon mottog Sportspegelpriset. Foto: BildbyrånVisa alla (4)
Visa alla (4)

Amanda Zahui om kulturkrocken – och tolken Harry

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui överraskade många när hon valde kinesiska Shandong som sin nya klubb.
Till SVT Sport berättar basketstjärnan att kulturkrocken har varit stor.
– Min tolk Harry säger att han måste gå nära mig om någon skulle kidnappa mig, säger Amanda Zahui.

Hon har varit i länder som Ryssland, Turkiet, Ungern och USA. Under hösten har Amanda Zahui testat ett nytt spår i karriären: klubben Shandong i Kina.

En stor kontrast mot hennes andra vardag som spelare i New York Liberty och WNBA.

– Det har absolut varit svårt. Helt annorlunda från något annat land jag bott i. Det var tufft i början men jag har kommit in i det nu. Jag älskar mitt lag och min coach, mina lagkamrater är fantastiska, säger 26-åringen till SVT Sport.

Är ledaren i laget: ”Ska göra allt”

– Basketmässigt så ska jag göra allting. Jag ska ta flest svåra skott och tuffa returer. Vara ledaren hela tiden. Och så är jag äldst så det finns ett visst ansvar där också. Det har varit svårt. Samtidigt har det varit bra eftersom jag får utveckla mitt game.

Men det är inte bara inom basketen som livet i Kina skiljer sig från Zahuis tidigare erfarenheter. Sveriges största basketstjärna är enda importen i laget och lever med ständigt beskydd när hon rör sig i staden.

– Jag får inte gå någonstans utan Harry, min tolk. Dels för att ingen pratar engelska i min stad och dels för säkerheten, att jag är den enda svarta spelaren.

Är det farligt alltså?

– Jag vet inte om det är farligt, men Harry säger att han måste gå nära mig om någon skulle kidnappa mig. Vilket jag inte tror skulle hända, men han vet väl mer än vad jag vet.

– Det var faktiskt när vi var i mataffären som jag frågade Harry varför han kollade runt oss hela tiden. Då svarade han att det finns en risk att bli kidnappad. Jag ställde inga fler frågor utan nickade bara och fortsatte handla. Och försöker hålla så låg profil som möjligt.

SE MER: Här blir Amanda Zahuis svengelska fel (1 december 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här blir Amanda Zahuis svengelska fel

Att spela i två lag är vanligt bland damspelare i WNBA. Säsongen i USA är kort (fem månader) och därför krävs två arbetsgivare för att få speltid och gå runt ekonomiskt.

Nu har dock ett nytt avtal tecknats för sju år framöver, som innebär bättre ersättning och mammaledighet med full lön.

Hur slitigt är det att spela för två klubbar på helt olika sidor av världen?

Nu är jag van. Jag går in på sjätte året. Det är kul, något man vill och har kämpat för hela livet. Självklart tar kroppen stryk mentalt men med rätt resurser kan man hålla sig frisk och fräsch. Jag satsar mycket på återhämtning.

Säg att du med nya avtalet skulle klara dig på enbart din WNBA-lön, skulle du bara spela för en klubb då?

– Jag vet inte. Jag älskar att spela, det är det som är grejen. Jag älskar att åka runt i världen, spela både i Euro league, Kina och USA. Jag har ett år kvar i New York sen får vi se var jag hamnar. Jag fokuserar inte så mycket på det än.

Zahuis stora planer för framtiden: ”Jag kan bli bäst” (1 december 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Zahui och Sverige jublar. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer