Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teknisk faul av tränaren Svetislav Pesic – trampar över Foto: SVT och

Serbien till VM-final trots coachens felsteg

Uppdaterad
Publicerad

Serbien vann VM-semifinalen mot Kanada med 95-86 och är klar för sin andra final som egen nation efter att ha kontrollerat matchen från början till slut. Inte ens ett felsteg från den egna coachen kunde stoppa serberna.

Man spelade utan Borisa Simanic som fick en smäll mot njuren som han tvingades operera bort för ett par dagar sedan.

– Jag vill tillägna segern till honom. Förhoppningsvis kommer vi att se honom igen snart. Hoppas att han känner sig bättre nu när han vet om att en medalj, guld eller silver, är säkrad även om jag vet att det inte är viktigt, säger Marko Guduric enligt AP.

Serbien satte två långa treor i slutet av den tredje perioden av just Guduric och Vanja Markinovic och cementerade greppet om matchen med att gå fram till 75-62.

Det krävdes att den serbiske coachen Svetislav Pesic klev in på banan för att Kanada skulle få med sig en poäng innan den fjärde perioden. 74-åringen blev för ivrig och höll sig inte i sitt tekniska område och Kanada fick ett straffkast som Shai Gilgeous-Alexander satte för 75-63.

”Såg det inte komma”

Den ynka poängen hjälpte dock föga för Kanada som spelade sin första VM-semifinal.

– Jag tycker att Serbien har växt in i turneringen även om jag inte såg det här komma, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

Serbien leddes av Bogdan Bogdanovic som satte 23 poäng och det var starka känslor inför de många serbiska fansen i Manila Mall of Asia Arena, en arena som har 15 000 sittplatser.

Superstjärnan saknas

Serbiens största stjärna, Nikola Jokic som ledde Denver Nuggets till NBA-titeln i våras, behövde vila upp sig och saknas i turneringen.

– Det spelar ingen roll vilka som inte är här utan det handlar om gruppen som är här och bär den serbiska tröjan och vi kommer att kämpa till slutet, vi har det i blodet, säger Marko Guduric.

Som Jugoslavien vann nationen fem VM-guld och två som Serbien och Montenegro. Som enbart Serbien har man varit uppe i en VM-final 2014, som förlorades mot USA med 129-92.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.