Svenska kämpen Anna Barthold deppar efter förlusten mot Litauen. Foto: Bildbyrån

Efter blytunga förlusten – Sverige ute ur EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var inte med på noterna i början, tog timeout och kom tillbaka. Den tredje gruppspelsmatchen i basket–EM fick ett dramatsikt slut, men Sverige föll tungt mot Litauen med 68–70. Nu är dock chansen till avancemang helt borta, eftersom Sverige inte fick den hjälp de behövde från Ungern.

Det var oerhört dramatiskt när Sverige föll mot Litauen, med fem sekunder kvar av matchen fick man bollen till skänks och gick för en kvittering. Men studsen var inte på svenskornas sida, skottet gick ut och förlusten därmed ett faktum. Möjligheten för avancemang i EM var minimal och hjälp behövdes – nu är chansen borta.

Sveriges möjlighet till vidare spel i EM efter gruppspelet var dels att Ungern skulle slå Spanien, dels att Sverige skulle besegra dem under måndagskvällen. Men Ungern lyckades inte rubba topptippade Spanien. Ungern föll medl med 46–65 och Sveriges chanser för avancemang är därmed borta, trots att det är en match kvar.

Basket-EM damer

Strulig inledning på matchen

Sveriges match mot Litauen hade en något strulig inledning. Trots att Louice Halvarsson satte de två första poängen i matchen var det ett defensivt svagt Sverige som bjöd in Litauen till enkla poäng gång på gång.

Efter en timeout kom däremot svenskorna igen och gick förbi, men den glädjen blev kortvarig. Sverige åkte på en riktig poängtorka och Litauen kunde göra 12–0 i slutet av den andra perioden.

När den andra halvleken väl drog igång var det underläge med fyra poäng, men den siffran växte och Sverige hade inte turen på sin sida i de avgörande momenten för att komma tillbaka ytterligare en gång.

Basket EM Sverige–Litauen

68–70 (17–15 12–18 22–28 17–9)

Bästa poänggörare i Sverige:

Louice Halvarsson, 18

Frida Eldebrink, 15

Stefanie Yderström, 14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket-EM damer

Mer i ämnet