Jonas Jerebko. Foto: Bildbyrån

”Det är 100 procent – inte ens 99,9 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en jätteförstärkning i jakten på EM-plats.

Och om Sverige tar sig dit – då kommer Jonas Jerebko spela.

– Det är 100 procent – inte ens 99,9 procent, säger basketstjärnan till SVT Sport.

Det svenska basketlandslaget befinner sig i Turkiet för de avslutande och avgörande kvalmatcherna till EM 2022. Och truppen är för första gången sedan de europeiska mästerskapen 2013 fylld med Jonas Jerebko.

– Vi är i en bubbla här nere, det är ju lite annorlunda. Vi har fått en egen våning på hotellet, säger Jonas Jerebko till SVT Sport.

”Kul att spela för Sverige”

Laget har varit samlat under några dagar, och Jerebko tycker att uppladdningen har varit förvånansvärt bra. Och det skönaste för honom är att kunna prata svenska med lagkamraterna på planen.

– Det är kul att spela för Sverige igen. Thomas (Massamba) är den ende som var med senast. Vi har bra spetskompetens, lite olika spelartyper och framför allt har vi bra personer.

”Stängt alla dörrar”

33-årige Jerebko kan spela i det blågula linnet mitt under säsong eftersom ingen klubb stoppar honom. Kontraktet med ryska Khimki bröts nyligen, och enligt svenske stjärnan är klubben skyldig honom flera miljoner kronor.

Nästa klubbadress funderar inte Jerebko på för tillfället. Förutom EM-kvalmatcherna är höggravida frun Johanna främst i tankarna.

– Jag har stängt alla dörrar fram tills min son kommer. Det är de här matcherna jag tänker på just nu, och ska försöka göra så bra ifrån mig som möjligt och försöka vinna. Efter det är det familjen som gäller, när allt har lugnat ner sig där så kan jag börja kolla på framtiden och se vad som ska hända. Det är ingenting jag går och funderar över eller ringer min agent och pratar om. Jag vill vara hemma och supporta min fru och mina barn.

”Här för att ta sig till EM”

Sverige ska möta Turkiet och Nederländerna i EM-kvalet den 20 och 22 februari. Inför matcherna har Sverige gruppens tredje och sista plats som ger en biljett till EM.

Om ni kvalificerar er – spelar du EM 2022?

– Det är nog 100 procent, det är inte ens 99,9 procent. Man är ju här för att ta sig till EM, så självklart kommer man spela EM. De lägger ju inte EM mitt under säsong.

Din nästa klubb kan inte stoppa dig?

– Då måste de lägga något väldigt extra i det kontraktet om de ska hålla mig borta från EM.

ARKIV: Jerebko gör landslagscomeback (3 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.