Efter kritiken – Jonas Jerebko har gjort debut för CSKA Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko har gjort sina första poäng för CSKA Moskva.

Efter en kritiserad flytt till den ryska klubben var Jerebko med när Astana besegrades med 96–48.

35-åringen stod för 12 av CSKA:s poäng, och var med det fjärde bäst i laget.

Jerebko hade varit klubblös i över ett år när meddelade att han skrivit på för CSKA Moskva säsongen ut. Skälet till det kontroversiella valet av klubb var att han ville komma i form till sommarens VM-kvalmatcher.

En världsnyhet

Men att byta till en rysk klubb samtidigt som flera utlandsproffs lämnat landets ligor på grund av kriget i Ukraina var inte populärt i basketvärlden och Svenska basketbollförbundet beslutade i stället att stoppa honom från landslagsspel.

– Det råder ett totalt konsensus om hur vi förhåller oss till Ryssland, där finns det inga tveksamheter, sade basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till TT.

Jerebkos klubbflytt har sedan dess blivit en världsnyhet. Nyhetsjättar som franska L'Equipe, tyska Spiegel och spanska el Mundo har alla rapporterat om övergången och utestängningen från landslaget.

Svensken själv har inte uttalat sig till media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.