Foto: TT Nyhetsbyrån/Claudio Bresciani

Eldebrink: ”Det var oväntat”

Publicerad

Svenska damlandslaget i basket fick i går sin första kvinnliga förbundskapten när Jurgita Kausaite tog steget från assisterande coach till den yttersta chefsrollen. ”Hon fanns inte med i mina tankar som förbundskapten”, säger lagkapten Elin Eldebrink till SVT Sport.

– Det var oväntat, men det känns ändå kul och jag tror att det kommer att bli bra, säger Elin Eldebrink.

Varför var det oväntat?

– Hon fanns inte med i mina tankar som förbundskapten, men det är kul och jag tror att många ser det som en utmaning.

Vem trodde du skulle ta över?

– Jag hade inte något specifikt namn men Jurgita var inte en av dem som jag trodde på, men nu så här i efterhand tror jag att det kommer att bli kul.

Vad vet du om henne?

– Jag vet inte så mycket eftersom hon har varit assisterande coach tidigare. Det ska bli jättekul att få reda på vad hennes filosofi är och vad hon vill köra för taktik.

– Det här är ju en helt ny roll för henne också, så det blir väldigt spännande. Först och främst hoppas jag att hon kan tillföra ny energi, nytt tänk och att det blir en nystart för alla, fortsätter Elin.

Viktigt med stjärnspelarna Zahui och Abdi

Jurgita Kausaite sa i går till SVT Sport att närmaste målsättningen är att ta sig till EM-slutspelet i Tjeckien om två år och att hon måste jobba extra hårt för att få in stjärnspelarna Amanda Zahui och Farhiya Abdi i laget.

– Det skulle stärka laget och alla som vi kan få med vill vi självklart ha in. Som det ser ut just nu så kommer alla att var med också, eftersom det är under säsongsperioden, säger Elin.

Hur har snacket gått i laget?

– De flesta var väldigt förvånade, men det blir man ju om man inte vet vem som ska bli ny coach på förhand. Förhoppningen är ju självklart att det här kommer att bli jättebra.

Nu blir det snabba ryck innan det är dags för EM-kvalet i november. Alla åker till sina respektive klubbar och det återstår att se hur många dagar laget hinner ladda tillsammans.

– Det blir nog en utmaning för alla, avslutar Elin.

Spelschema EM-kval

Visa

21/11 Sverige – Spanien

20/2 Finland – Sverige (2016)

24/2 Spanien – Sverige

23/11 Sverige – Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer