Jonas Jerebko och Fredrik Joulamo. Foto: Bildbyrån

Förbundet: ”En sorg för hela Basketsverige”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska basketförbundet har stängt av Jonas Jerebko från landslaget.

Men beslutet var tufft att fatta.

– Det är en sorg för hela Basketsverige, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo till SVT Sport.

I dag meddelade Svenska basketförbundet att man stänger av Jonas Jerebko från landslaget efter att han skrivit kontrakt med ryska CSKA Moskva.

– Vi behöver stå upp för våra värderingar men för oss som rörelse är det lika sorgligt. Jag tror ingen i Basketsverige är oberörd i dag. När vår genom tiderna största basketspelare inte är uttagningsbar i landslaget är det en sorg för hela Basketsverige, säger Svenska basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Pratade med Jerebko i går

Det var under onsdagen som nyheten kom att 35-årige Jerebko skrivit på för den ryska storklubben.

Beslutet att stänga av honom från landslaget fattades efter samtal med Jerebko under onsdagen.

– Jag tycker väldigt mycket om Jonas och tycker att han i grunden är en fin person och vi har haft en bra relation. Det är en personlig sorg att han som person och basketspelare gör det här valet, säger Joulamo.

”Stänger inte av någon på livstid”

Fullföljer Jerebko sitt kontrakt, som gäller säsongen ut, missar han herrlandslagets kommande VM-kvalmatcher mot Finland den 30 juni och Slovenien den 3 juli.

– Det är en stor besvikelse för alla och det är också ett sportsligt tapp inför kommande matcher där vi hade förhoppningarna, och fortfarande har naturligtvis, att Jonas skulle vara en ledande spelare i sommar. Det här har varit en jobbig process, säger Joulamo.

Fanns det något annat alternativ i det här läget för er?

– I den situation som vi hamnat i att Jonas tänker fullfölja kontraktet i CSKA Moskva så fanns egentligen inget annat alternativ.

SVT Sport har sökt Jonas Jerebko för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.