Flerfaldiga mästarna Golden State Warriors ställs mot finaldebutanterna Toronto Raptors

NBA-finalen 2019 – Golden State mot Toronto

Uppdaterad
Publicerad

De två senaste årens mästare Golden State Warriors mot finaldebutanterna Toronto Raptors – NBA-finalen är här.

SVT Sport har gjort en genomgång av båda lagen. Frågan är om Toronto med Kawhi Leonard i spetsen kan skaka ett lag med stjärnor som Stephen Curry, Draymond Green och svensken Jonas Jerebko.

Golden State Warriors och jakten på tredje raka titeln

Vägen till final: Golden State fällde Los Angeles Clippers, Houston och Portland i slutspelet. Därmed blev klubben klar för sin femte raka NBA-final.

Nyckelspelare: Stephen Curry, Draymond Green, Klay Thompson och skadade Kevin Durant

Mycket talar för att Golden State kommer att ta sin tredje raka titel. Klubben har den bredaste truppen av alla lag i NBA. Med spelare som Stephen Curry, Draymond Green och Kevin Durant har man stjärnor på varje position. Det intressanta med Golden State är hur spelare kan växa in i en roll vid motgångar. Det finns alltid en spelare som kan ta över när en stjärnspelare är skadad. Ett bra exempel på detta är 29-årige Klay Thompson som gång efter gång har stigit fram som en av lagets främsta skyttar. Han utgör ett perfekt komplement till Stephen Currys trepoängsproduktion.

Men allt är inte frid och fröjd inför NBA-finalen. Superstjärnan Kevin Durant kommer att missa första matchen i finalserien mot Toronto. Durant ådrog sig en vadskada i semifinalen mot Portland. Durant har hittills under slutspelet skrapat ihop imponerande 34,2 poäng per match. Golden States lösning i semifinalen blev att förlita sig på snabba omställningar med Curry och Green i huvudrollen. Och trots avbräcket kunde klubben köra över Portland i fyra raka matcher.

Green och Curry – nyckeln till seger

Styrkan i samspelet mellan Curry och Green är variationen. Den förstnämnde är en av ligans främsta, om inte den främste, poänggörare (27,3 poäng per match). De två kan gå in i en rush mot korgen där fokus hamnar på Curry. Motståndarlaget blir oftast tvungna att ha extra bevakning på honom, vilket leder till att Green får en enklare väg mot korgen. En annan variant är att försvaret helt enkelt missar att bevaka Curry, vassast i NBA från trepoängslinjen, och då kan matchen vara förlorad.

För Jonas Jerebko, 32-åringen från lilla Kinna, har det varit en otrolig resa. Svensken blev historisk när Golden State vann den fjärde raka semifinalmatchen mot Portland. Aldrig tidigare har en svensk fått spela en NBA-final. Och ytterligare historia kan skrivas. Stjärnorna står rätt för Jerebko som är i rätt lag vid rätt tillfälle. Speltiden han har fått har varierat. Det hänger självfallet ihop med att han är i ett lag med en oerhörd bredd med stjärnor på varje position. Men han har fått förtroendet som en ”bench player”. Tränaren Steve Kerr har tidigare uttryckt sitt förtroende för Jerebko.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten så för mig blir det inte större, säger svensken till SVT Sport.

Toronto Raptors första finalframträdande – det hänger på Leonard

Vägen till final: Toronto tog sig förbi Orlando, Philadelphia och Milwaukee för att nå finalen. Den tuffa holmgången mot de två senare lagen kan ha satt sina spår. Men klubben har inget att förlora och allt att vinna.

Nyckelspelare: Kawhi Leonard, Kyle Lowry, Pascal Siakam och Serge Ibaka

Toronto, det enda kanadensiska laget i NBA, har tagit sig till klubbens första final någonsin. På pappret ska inte Toronto kunna ha en realistisk chans mot flerfaldiga mästarna Golden State. Men en intressant notering är hur lagen spelat mot varandra i grundserien. Finalparen möttes vid två tillfällen och underlagstippade Raptors vann båda drabbningarna. Men nu är det slutspel…

Anfallsstjärnan Kawhi Leonard anses vara spelaren som ska föra Toronto till en skrällseger i finalserien. Leonard har flest spelade minuter av samtliga spelare i slutspelet. På 696 spelade minuter har 27-åringen skrapat ihop fina 31,2 poäng per slutspelsmatch. Frågan är bara vilken risk det medför för Toronto, att anförtro sig på Leonard. Lagen har förvisso fått vila innan finaldrabbningen men vad kan Toronto mäkta med om Leonard har en dålig kväll eller blir skadad? Leonards betydelse blir ännu tydligare om man tar en titt på poängproduktionen. Med totalt 561 poäng i slutspelet är han överlägsen etta i poängligan. Superstjärnan Curry, i motståndarlaget, är tvåa långt efter på 437.

Målet: neutralisera Curry

I sin väg till klubbens första historiska final har laget imponerat. Golden State kommer inte vara lika överlägsna som semifinalserien mot Portland. Toronto är som lag bättre rustat i försvaret. Kyle Lowry och Danny Greens uppgift blir att neutralisera Curry och Thompson. Om de två lyckas med uppgiften, kan vi mycket väl läsa om en historisk NBA-skräll när serien är färdigspelad. Dessutom kan Leonard bli en kugge även i försvaret. Det finns en stor chans att han agerar guard när Curry är på plan. Fysiskt kan det bli en utmaning för GSW-stjärnan som kan få svårt att ta sig eller passa sig förbi Torontos stjärna.

Båda coacherna har en del att fundera på. För Nick Nurse, Torontos coach, gäller det att matcha annorlunda än tidigare i slutspelet. Laget var illa ute i kvarten mot Philadelphia där serien till slut togs hem med 4–3. Och mot Golden State har man inte råd med en så pass jämn finalserie.

Ytterligare nyckel till framgång kan vara att ge Serge Ibaka fler minuter och spela honom centralt. På så sätt kan den 2.08 meter långe forwarden skapa stora problem för Curry. Och det gäller att Ibaka även fullföljer guard vid trepoängslinjen. Det skulle tvinga andra Golden State-spelare till avslut, spelare som inte är i närheten av den skotteffektivitet som Curry besitter.

Två faktorer som kan bli avgörande:

1- Golden State har fått fem dagars mer vila inför finalen. Detta kan vara en fördel för de regerande mästarna men även en nackdel. Kommer de fräschare och mer redo till fajten? Eller behöver de en match för att komma igång?

2- Kevin Durant. Där har ni en faktor som det gäller att hänsyn till. Superstjärnan ska enligt uppgift flyga med Golden State till Toronto där första matchen spelas. Men spel är uteslutet i den första uppgörelsen. Kommer han spela i den andra matchen, eller ens i slutspelet?

Spelschemat NBA-final 2019

Match 1: Toronto–Golden State, 03.00, natten mot fredag 31 maj, svensk tid.

Match 2: Toronto–Golden State, 02.00, natten mot måndag 3 juni, svensk tid.

Match 3: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot torsdag 6 juni, svensk tid.

Match 4: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot lördag 8 juni, svensk tid.

Ev. match 5: Toronto–Golden State, 03.00, natten mot tisdag 11 juni, svensk tid.

Ev. match 6: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot fredag 14 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Toronto–Golden State, 02.00, natten mot måndag 17 juni, svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.