Jonas Jerebko: ”För mig blir det inte större”

Uppdaterad
Publicerad

I natt svensk tid drar NBA-finalen igång mellan Golden State och Toronto.

För första gången någonsin finns en svensk med på planen: 32-årige Jonas Jerebko från Kinna.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten så för mig blir det inte större. Men det är inte upp till mig att värdera det här, säger Jonas Jerebko till SVT Sport.

Det blev stora rubriker när Jonas Jerebko inför säsongen lämnade Utah Jazz för den regerande NBA-mästaren Golden State. I laget finns stjärnor som Kevin Durant och Stephen Curry och att svensken skulle få mycket speltid var inte givet.

Men Jerebko har tagit till vara på alla chanser han fått och visat att han hör hemma i topplaget.

– Det har varit en riktigt bra säsong. Upp och ner som alla säsonger med nästan 100 matcher men det har gått riktigt bra, säger Jonas Jerebko till SVT Sport.

NBA-finalen drar igång natten mot fredag svensk tid och för första gången någonsin kommer en svensk spelare att finnas på planen.

– Det här är det största jag varit med om som idrottare, ingen annan svensk har varit i den här situationen tidigare. Så för min del är det här det bästa som finns och att vinna NBA vore verkligen en dröm för mig som drömt om det sedan jag var liten.

Vill vara en förebild

– Det blir inte större än så här. Men det är inte upp till mig att värdera det här.

Jonas Jerebko växte upp i Kinna och började spelade basket som 5-åring. Han har spelat i NBA sedan 2009 när han draftades av Detroit.

– Jag har alltid drömt om att spela i NBA och när jag kom dit så satte jag upp nya mål och ett var att vinna NBA. När jag spelade i Boston var jag sju-åtta matcher från final men sedan kom jag till Golden State och nu har jag chansen. Men jag är inte klar än, det är fyra matcher till att vinna, annars är allt förgäves.

Han berättar att han alltid gått sin egen väg och hoppas att han kan fungera som en förebild för barn och ungdomar.

– Det har alltid varit mitt mål att vara mig själv och jag har alltid gått min egen väg. När jag borde gått till college valde jag att gå till Italien. Jag har valt bort större ligor men alltid trott på mig själv och vetat vilket mitt ultimata mål är.

Nyckeln: Bredden och lagspelet

– Så jag hoppas att jag kan vara en förebild och visa att det går att komma från Sverige, Finland eller Danmark, länder som inte brukar producera NBA-produkter, att det går om man vill och jobbar hårt.

32-åringen har spelat nästan 17 minuter per match och snittat 6,3 poäng. I finalserien i bäst av sju mot Toronto hoppas han på fler minuter.

– Jag är redo för fem minuter, 20 minuter eller 30 minuter. Allt kan hända. Jag har matchat bra mot Toronto så jag är redo, säger han.

Golden State inleder på bortaplan – men det behöver inte vara en nackdel menar Jerebko.

– Vi har varit bra på bortaplan hela säsongen och jag tror nästan att det kan hjälpa oss med nerverna, att börja på bortaplan och försöka sno en match av Toronto.

Vad blir nyckeln?

– Bredden och vårt lagspel, hur vi flyttar bollen. Sedan vet inget lag vem hos oss som steppar upp, det är olika varje match och det är det farliga med oss.

Spelschemat i NBA-finalen

Match 1: Toronto–Golden State, 03.00, natten mot fredag 31 maj, svensk tid.

Match 2: Toronto–Golden State, 02.00, natten mot måndag 3 juni, svensk tid.

Match 3: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot torsdag 6 juni, svensk tid.

Match 4: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot lördag 8 juni, svensk tid.

Ev. match 5: Toronto–Golden State, 03.00, natten mot tisdag 11 juni, svensk tid.

Ev. match 6: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot fredag 14 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Toronto–Golden State, 02.00, natten mot måndag 17 juni, svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.