Jonas Jerebkos ungdomstränare Frank Alm hyllar sin förre adept. Foto: SVT/TT

Jonas Jerebkos ungdomstränare: ”Han var som gjord för basket”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko har som första svensk chansen att bli NBA-mästare. Hans lag Golden State Warriors är klart för sin femte raka final.

– Man såg väl att han var som gjord för basket, säger Jerebkos ungdomstränare Frank Alm till SVT.

I år kommer Jonas Jerebko som förste svensk spela final i basketligan NBA. Hans lag, Golden State Warriors, är klart för sin femte raka final.

Jerebko, som under den senare delen av slutspelet fått relativt mycket tid på plan, spelade knappt tio minuter i det fjärde och avgörande semifinalmötet med Portland. Jerebko gjorde inga poäng men stod för två returer och en assist.

En som tidigt såg Jerebkos talang var hans ungdomstränare i Marbo, Frank Alm.

– Jag mötte Jonas i årskurs sju på allvar. Man såg väl att han var som gjord för basket, det finns basket i hans familj, både mamman och pappan har spelat. Han började blomma i slutet på gymnasietiden och då började han bli en lokal stjärna, säger Alm till SVT.

Såg du att han skulle gå över Atlanten och spela i NBA?

– Det går inte att se så tidigt. Det som gick att se det var att han hade ett otroligt driv och att han var oerhört målinriktad. Att han skulle bli professionell basketspelare, det var jag övertygad om. Men att han skulle nå så långt som till världens bästa liga, det var det inte många som trodde.

Draftades av Detroit

2009 draftades Jerebko av Detroit Pistons i den andra rundan som nummer 39 totalt. Och sedan dess har han fått kontinuerlig speltid i fyra olika lag. Till den här säsongen plockades han upp av det regerande mästarlaget Golden State Warriors.

– De flesta i Sverige undrade väl varför Warriors var intresserade av Jonas, men han är förebild han är när han tränar, han är först in i hallen och sist ut. Han ställer alltid upp på vad coacherna säger och klarar av att leverera när han får chansen och det tror jag att coachteamet i Warriors såg.

Tror du att han får bli NBA-mästare?

– Ja.

Vad händer sedan?

– Jag tror att han kör ett år till, sedan tror jag att han kommer hem. Han behövs här hemma, inte minst i landslaget som behöver framgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.