Foto: TT/Bildbyrån

Här är alla kvartsfinaler i basket-EM

Uppdaterad
Publicerad

Åtta lag ska bli fyra när det har blivit dags för kvartsfinaler i basket-EM.

Här är lagen som gör upp.

Ungern-Storbritannien

Det har gått hela 28 år sedan Ungern skördade en mästerskapsframgång, EM-bronset 1991 är senaste medaljen. Laget, som är rankat 50 i världen, kommer till kvarten med idel jämna och tuffa drabbningar i ryggen. Faktum är att åttapoängssegern mot Italien i gruppen är Ungerns största.

Storbritannien är tillbaka i EM efter att ha missat mästerskapet 2017. Hänfört av WNBA-proffset Temi Fagbenle hade Storbritannien inget större problem att slå Montenegro i åttondelen. Fagbenle gjorde 29 poäng och landade på en skottprocent på imponerande 81,2 på tvåpoängarna samtidigt som hon sänkte tre av fyra trepoängare.

I Ungern är poängfördelningen något jämnare. Bernadett Hatar är bäst så här långt med ett snitt på 15,3 poäng. Med sina 208 (!) centimeter är Hatar ett jättehot under korgen.

Vad tror experten?

– Storbritannien. Oförutsägbar drabbning där båda lagen spelar riktigt bra kollektivt. Storbritannien vinner tack om man får stopp på naturaliserade amerikanskan Yvonne Turner, säger Elisabeth Egnell.

Spanien-Ryssland

Det blir giganternas kamp när Spanien och Ryssland drabbar samman i EM-slutspelet. I Ryssland finns WNBA-proffset Maria Vadeeva som dominerat i det ryska laget så här långt. Med ett snitt på 19 poäng och nio returer per match är den 193 centimeter långa stjärnan bäst i Ryssland. Vadeeva spelade också en avgörande roll när Ryssland slog ut Italien i åttondelsfinal där hon svarade för 19 poäng.

Mot Spanien blir det dock en tuff kamp under korgarna – i det spanska laget finns nämligen 198 centimeter långa Astou Ndour. Även Ndour, med i VM:s All star-lag 2018, har ett högt snitt så här långt i EM med 15 poäng och över nio returer.

Medan Spanien tog sig direkt till kvartsfinal efter idel segrar i gruppspelet fick Ryssland en lite tuffare väg framtill dagens match. Det ryska laget inledde EM med två raka förluster men med kniven mot strupen lyckades man besegra Vitryssland och avancera från gruppen.

Senast Ryssland tog en mästerskapsmedalj var 2011 medan Spanien radat upp framgångar. VM-brons i fjol, EM-guld 2017 och OS-silver 2016 är bara ett axplock.

Vad tror experten?

– Spanien. Spanien har dock inte övertygat i den utsträckning som dom brukar, och Ryssland fick i senaste matchen igång spelet ordentligt, säger SVT:s expert Elisabeth Egnell.

Frankrike-Belgien

Världsfyran Frankrike slog bland annat Sverige med sex poäng i gruppspelet och säkrade då gruppsegern efter tre raka skalper. Det franska laget har visat upp en enorm bredd så här långt i EM med bland annat sju spelare som snittat mellan åtta och elva poäng. Brla Hartley, Sandrine Gruda och Olivia Epoupa är bara tre bland flera spelare som Belgien måste se upp med.

Om EM-silvermedaljören från 2017 har bredden så har Belgien definitivt en uttalad stjärna i Emma Meesseman. Uttagen till All star-laget vid VM 2018 när Belgien nådde semifinal och vid EM 2017 när Belgien tog ett sensationellt brons. Även i EM 2019 har den belgiska stjärnan imponerat med ett poängsnitt på nästan 23.

Belgien, rankat 16 i världen, har dock matchat sin stjärna hårt – orkar hon stjälpa en gigant som Frankrike?

Vad tror experten?

– Frankrike. Framgångssagan Belgien ser trötta ut, och har enligt rapport haft förberedelser i tuffaste laget. En derby- match mot Frankrike ger energi, men frågan är om det räcker.

Serbien-Sverige

Efter segern mot Lettland siktar nu svenskorna på att för första gången ta sig förbi kvarftsfinal. Sjundeplatserna 1987 och 2013 är damernas hittills bästa i mästerskapssammanhang. I åttondelsfinalen fungerade lagspelet och fem spelare landade på tvåsiffrigt i antal poäng. Frida Eldebrink var ett stort hot offensivt med sitt skott och sin attackstyrka precis som Kalis Loyd.

Amanda Zahui har hållit en hög och jämn nivå och toppar svenska poäng- och returligan (16,3 poäng och 10,8 returer).

I kvartsfinalen väntar dock ännu tuffar motstånd i form av världsåttan Serbien som vann EM-guld för fyra år sedan. Med massa rutin är Sonja Petrovic spelaren som leder det serbiska laget. 30-åriga Petrovic är känd för sin inställning och intelligens och spelar till vardags i ryska Dynamo Kursk.

Håll också ögonen på Jelena Brooks – Serbiens bästa poänggörare i EM-sammanhang med 328 stycken.

OS-bronset från 2016 skvallrar om att det är ett tufft motstånd som väntar Sverige.

Vad tror experten?

– Serbien. Hemmanationen är storfavoriter och en stark utmanare till EM- guldet, säger Egnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.