Jonas Jerebko. Foto: Bildbyrån.

Jerebko med i Sveriges EM-kvaltrupp – men inte säkert att han spelar

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko kan göra landslagscomeback efter nästan åtta års frånvaro och är uttagen i den stora svenska bruttotruppen till EM-kvalet.

Men det är inte bekräftat att han spelar.

– Chansen är bättre än på länge, men vi tar inte ut något i förskott, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Sveriges stora basketstjärna Jonas Jerebko har inte spelat i svenska landslaget sedan EM 2013.

Nu kan det bli ändring på det.

33-åringen är nämligen uttagen i den 20 namn stora truppen som ska coronatestas inför det kommande avgörandet i EM-kvalet i Istanbul i slutet av februari.

Jerebko bröt nyligen sitt kontrakt med ryska BC Khimki av familjeskäl, vilket öppnade dörren till landslaget.

”Stjärnorna i rätt position”

– Så länge jag har varit involverad i landslaget så har han velat spela, men det måste funka för den klubb han spelar i. Det gör det just nu. Nu verkar stjärnorna stå i rätt position på himlen. Både jag och Hugo Lopez har fört en dialog med honom och vi tar så klart emot honom med öppna armar. Men inget är bekräftat, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Vad är det för chans att han faktiskt spelar i EM-kvalet?

– Chansen är bättre än på länge, men vi tar inte ut något i förskott. Vi bibehåller dialogen med honom.

Hur mycket bättre är Sverige med Jerebko i laget?

– Han är Sveriges bästa spelare genom tiderna. Han förstärker laget på så många sätt. Men man ska inte se honom som en frälsare. Vi är först och främst  i stort behov av honom för att han är en bra lagspelare, säger Joulamo om den 208 centimeter långe forwarden som har rutin från tio säsonger i NBA, världens bästa basketliga.

Allt i egna händer

Sverige har allt i egna händer i matcherna mot Turkiet och Nederländerna som spelas i en bubbla i Istanbul i slutet av februari. I potten ligger en plats till EM 2022. 14 spelare kommer att resa till Turkiet.

Sverige möter Turkiet 20 februari och Nederländerna 22 februari.

MER BASKET: Här sätter basketstjärnan 102 treor – i följd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.