Foto: Bildbyrån

Förbundet: ”Tror inte det kommer hända”

Uppdaterad
Publicerad

Basketstjärnan Jonas Jerebko, 35, har lämnat CSKA Moskva. Men från svenska landslaget är dörren fortfarande stängd. Och Svenska basketbollförbundets generalsekretare Fredrik Joulamo tror inte att Jerebko kommer få göra landslagscomeback i framtiden heller.

– Jag tror inte att det kommer hända, säger han.

Jerebko chockade basket-Sverige genom att skriva på för armélaget CSKA Moskva, som har starka kopplingar till president Vladimir Putin, kort efter invasionskriget av Ukraina. Han blev då avstängd från det svenska landslaget på obestämd tid.

I dag meddelade klubben att Jerebko lämnar CSKA Moskva, men det påverkar inte det svenska förbundets ställningstagande.

– Det förändrar ingenting av det som låg till grund för vårat beslut, att Jonas inte var uttagningsbar. Vi visste ju redan där och då att det här kontraktet skulle gå ut tidigt under sommaren. Det var ett korttidskontrakt, och det var vi helt medvetna om. Vårt beslut grundade sig i skillnad i värderingar, det vill säga att vi tyckte att det var ett felaktigt beslut som vi ville att Jonas skulle ändra på, säger Fredrik Joulamo, och fortsätter:

– Han tyckte inte att det var ett felaktigt beslut och det har han inte gett uttryck för heller. Så det här förändringar ingenting för det beslut som vi har tagit sedan tidigare.

För att han skulle få göra landslagscomeback, vad skulle krävas?

– Jag tror inte att det är en relevant fråga egentligen. Jag är, eftersom jag känner Jonas och har pratat med honom om situationen, ganska säker på att han kände sig trygg och nöjd med det beslut han fattade. Jag tror inte att han ångrar att han åkte till CSKA eller känner att det var felaktigt.

– Det tycker jag mig läsa även i uttalandet från CSKA Moskva, även om det inte är Jonas egna ord. Så jag ser inte att det är en relevant fråga att svara på att han skulle komma till oss nu och säga att ”Det här var dumt”. Jag tror inte att det kommer hända.

Det låter på dig som att du tror att vi har sett det sista av Jonas Jerebko i ett svenskt landslag?

– Ja, det är ju min känsla nu. Och utan att veta, så... Om ingenting förändras i det som händer nu så har vi gjort det.

KLIPP: Här duckar Jerebko SVT:s frågor om kritiserade klubbvalet (5 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.