Point guarden Ludvig Håkansson i landslaget. Foto: BILDBYRÅN

Svensk supertalang anmäld till NBA-draften

Publicerad

Först värvades han av Barcelona och blev klubbens yngste debutant. Sedan flyttade han till Lettlands bästa lag VEF Riga – innan han vände tillbaks till Spanien och gjorde succé i Sevilla. Nu är supertalangen Ludvig Håkanson anmäld till sommarens NBA-draft. ”Jag hade gärna spelat med Jonas (Jerebko) i Boston, det vore coolt”, säger Håkanson till SVT Sport.

En av våra största baskettalanger värvades till Barcelona som 15-åring. Två år senare var han startspelare i landslaget under EM. Sedan har resan gått från FC Barceolona Bàsquet till VEF Riga och nu Sevilla där han gjort succé. Nu har han valt att anmäla sig till NBA-draften i sommar.

– NBA-draften har alltid varit en dröm, så det är jätteroligt!, säger Håkanson.

Varför väljer du att anmäla dig nu?

– Just nu vet jag inte så mycket mer än att jag är anmäld. Det är agenterna som håller i allt och jag försöker fokusera på mitt spel med Sevilla. Hela den där grejen med draften är som en cirkus.

– Det har gått väldigt bra den senaste tiden, men samtidigt har jag fram till och med 2018 innan tiden för draft går ut för mig. Så jag har möjligheten att dra mig ur om det inte finns något intresse.

”Otroligt små chanser”

Vad har du för möjligheter att bli draftad?

– Jag har otroligt små chanser, men vi får se vad som händer.

Kanske tyder det svaret på ödmjukhet. SVT Sports expert tror att chanserna är betydligt större.

– Det är nu eller aldrig. Det är helt rätt att att satsa på det. Han är i rätt ålder och har verkligen gjort sig ett namn i Europa och hans agent har antagligen varit i kontakt med scouter från USA, säger SVT Sport basketexpert Serkan Inan.

Hur ser du på hans chanser?

– Jag tror hans chanser är ganska goda att bli vald. Sedan är det väldigt viktigt hur det går i sommar på eventuella träningar med de amerikanska lagen. Går det bra där kan han nog bli vald högre upp i draften än man trodde från början.

– Sedan tycker jag att han ska göra som Marcus Eriksson – vara ägd av ett NBA-lag men stanna i Europa tills hans växt till sig.

Förutom att Ludvig Håkanson är anmäld till draften kan han dessutom röstas fram till att bli årets unga spelare i Spanien i en omröstning som pågår just nu.

– Europa passar Ludde väldigt bra, där spelar man ”smartare” basket än i USA där det krävs väldigt mycket fysik och går betydligt fortare.

Fysiska fenomen

Håkanson spelar nästan 30 minuter per match och snittar nästan tio poäng och tre assist. 20-åringen kan nu alltså som tredje svensk, efter Jonas Jerebko och Jeffery Taylor, få chansen att spela i USA.

– Både Jerebko och Taylor är fysiska fenomen och därför har de klarat sig så bra, avslutar Inan. Men framtiden finns där för Ludde, avslutar Inan.

Till sist då, Ludvig, vilket är drömlaget?

– Oj...(paus)...jag hade gärna spelat med Jonas (Jerebko) i Boston, det vore coolt, avslutar Håkanson.

Ludvig Håkanson

Visa

Född: 22 mars 1996, Stockholm
Klubbar: Alvik Basket, FC Barceolona Bàsquet, VEF Riga, Sevilla.
Position: Pointguard

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer