Amanda Zahui jublar. Foto: Bildbyrån

Zahuis besked: Kommer spela EM

Uppdaterad
Publicerad

I sommar spelar basketdamerna EM i Lettland och Serbien. Samtidigt spelar Amanda Zahuis New York Liberty i WNBA, något som skapar en krock. Men nu kommer ett säkert besked från svenska basketstjärnan: Hon kommer inte svika blågult.

– Senior-EM har alltid varit ett mål, säger hon till SVT Sport.

Det är i Mats Nyströms exklusiva intervju med Amanda Zahui som hon får frågan om EM. Mästerskapet spelas samtidigt som WNBA, den amerikanska damligan, där Zahui sedan 2016 spelar för New York Liberty. Men den svenska basketstjärnan kommer inte låta ligan och EM konkurrera ut varandra.

– Jag kommer spela båda. Det är bara att köra. Jag kommer åka till landslaget och vara med tjejerna någon vecka innan EM börjar, och sedan efter EM åker jag tillbaka till USA, säger hon.

Och det är inga problem för din amerikanska klubb?

– Nej, jag har sagt att jag vill spela EM och jag har fått tummen upp. Senior-EM har alltid varit ett mål och nu har vi tagit oss dit, säger Zahui.

Sverige, som tog sig till EM trots en rysarförlust mot Italien i sista kvalmatchen, kommer spela sin första match mot Frankrike, bronsmedaljören från 2015.

– Jag tror att matchen mot Frankrike verkligen kommer sätta stämningen för det lag vi vill vara. Vi är alla sjukt motiverade att få spela tillsammans, säger Amanda Zahui.

Vad är målsättningen i EM?

– Topp-fem. Vi kan definitivt bli topp-fem. Vi är aggressiva och på varje position har vi folk som kan attackera korgen. Och vi har Kalis Loyd som är helt osannolik i försvaret. Hon kommer sätta tonen för hur vi spelar försvar.

EM spelas i Lettland och Serbien från 27 juni–7 juli och Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Riga. I gruppspelet ställs blågult mot Frankrike, Tjeckien och Montenegro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.