Amanda Lind anser att bikiniregeln är absurd. Foto: TT/SVT

Svenska ministern rasar över bikinitvånget: ”Jag blir provocerad”

Uppdaterad
Publicerad

Det norska damlandslaget i beachhandboll pressades att, enligt regelverket, spela i minimala bikinitrosor – men vägrade och bötfälldes.

Nu rasar kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) över regeln.

– Jag blir trött och besviken på att vi 2021 har den här typen av diskussioner, säger hon till SVT Sport.

De norska beachhandbollsdamerna pressades att spela i bikinitrosor. De valde då att gå emot regelverket och spela en EM-match i shorts. Då bötfälldes de.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, lyder regelverket för damernas beachhandboll.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) lyfter det norska landslagets val och riktar stor kritik mot regeln.

– Jag har stor förståelse för att man valde att göra det. Det har blivit en bred uppslutning och brett stöd kring Norge och det norska beachhandbollsdamernas aktion som är fin att se, säger hon till SVT Sport.

– Det här är en förlegad regel. Det här med att man gör skillnad på hur kvinnor och män ska klä sig, utan att det har någon betydelse för idrotten, är absurt. Jag blir provocerad och jag vet att väldigt många med mig har blivit det.

”Hör inte hemma inom modern idrott”

Lind anser att regeln inte hör hemma inom modern idrott, och hon har nu bjudits in till möte med sina nordiska idrottsministerkollegor för att diskutera ämnet.

– Reglerna i sig beslutas ju av idrottsförbunden, men vi kan lyfta frågan och på olika sätt se vad vi kan göra för att stötta.

Det svenska handbollsförbundet har reagerat och de kommer, tillsammans med andra förbund, försöka driva en förändring när det internationella handbollsförbundet har sin kongress senare i höst. Det är Lind positiv till.

Skillnaderna provocerar

Enligt Lind grundar sig olika idrotters klädkoder och regler ofta i historia.

– Men det som jag tror provocerar många är att det är sådan skillnad på kraven som ställs på män och kvinnor, som inte har med möjligheten att utöva idrotten att göra.

Hon trycker på att reglerna, som i det här fallet har satts upp av det europeiska beachhandbollsförbundet, är en sexistisk kvarleva som inte hör hemma inom modern idrott.

– Jag blir trött och besviken på att vi 2021 har den här typen av diskussioner och att det finns den här typen av skillnader mellan herr- och damidrott, flick- och pojkidrott.

ARKIV: Norge bötfälls efter bikiniprotesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.