Anders Mol och Christian Sørum Foto: Bildbyrån

Norska succén: ”Det är helt vilt”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Mol och Christian Sørum är norska hjältar.

I dag säkrade de landets första OS-guld i beachvolley.

– Det har inte gått upp för mig ännu, det är helt vilt, säger Anders Mol till VG.

Det ryska laget drog en serve i nät och då var det över. Norge vann med 2-0 i set i beachvolley-finalen. 21-17, 21-18 skrevs segersiffrorna till.

Anders Mol och Christian Sørum vann därmed landets första OS-guld i sporten som de tidigare kommit bäst sjua i.

Tokyo 2020

– Jag är så stolt. Det är så underbart att faktiskt lyckas efter en så tuff start. Jag har drömt om denna medalj här så länge, det ligger så mycket bakom, säger Anders Mol till VG.

Går om Sverige i medaljligan

Nu hyllas den norska duon i sitt hemland.

– Att det lilla, kalla Norge ska ta medalj i en sådan gren, man skulle knappast tro att det kunde hända, men det har hänt, säger Norges kulturminister Abid Raja till VG.

Guldet i beachvolley var Norges tredje OS-guld i Tokyo. Tidigare har Karsten Warholm (400 meter) och Kristian Blummenfelt (triathlon) vunnit guld. Det innebär också att Norge går om Sverige i medaljligan.

Norge (24:a) har tagit totalt sex medaljer, varav tre guld, vilket klassas bättre än Sveriges (27:a) totalt åtta medaljer varav endast två guld. Kina toppar medaljligan med totalt 81 medaljer varav 37 guld, framför USA med 101 varav 33 guld.

KLIPP: Karsten Warholm vinner OS-guld och slår världsrekord (3 aug)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet