Hend Zaza som flaggbärare i täten för Syriens trupp vid invigningen.

12-åringen fanbärare och OS-debutant på nio timmar

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Hend Zaza fick med all sannolikhet uppleva sina mest intensiva timmar i livet. Först var spelens yngsta deltagare fanbärare för Syrien vid invigningen. Drygt nio timmar senare gjorde hon OS-debut i bordtennisen.

– Det var tufft att mentalt förbereda sig för OS men jag tycker att jag trots allt lyckades hålla ihop det och det var det jag lyckades bäst med i matchen, säger Zaza enligt Reuters.

– Den stora läxan var att jag förlorade matchen, vilket var speciellt eftersom det var första matchen. Till nästa gång kommer jag att jobba hårt för att kunna vinna i första, andra och tredje omgången. Då vill jag spela mer i turneringen, fortsätter Zaza som har ett budskap till världen och de som är i samma situation som hon.

Tokyo 2020

”Kämpa för din dröm”

– Kämpa för din dröm. Bry dig inte om de problem som finns utan försök uppfylla dina mål så kommer du att nå dem, säger Zaza.

Det var stora kontraster i damernas förkval. OS-debutanten Zaza ställdes mot den 39-åriga Pekingfödda österrikiskan Liu Jia som gjorde sitt sjätte OS.

Zaza var peppad och hängde med bra i duellerna trots sin ringa ålder, spelet var offensivt och respektlöst. Hon ledde med 6-2 i andra set och var på väg att utjämna till 1-1 i set men Liu Jia var för säker och rutinerad och malde effektivt ner sin 27 år yngre motståndare. Liu Jia vann med 4-0 (11-4,11-9,11-3,11-5).

Representerar Syrien och ett flyktinglag

Vid 3-6 i tredje set tog Zaza och hennes tränare timeout utan att lyckas vända på utvecklingen. Österrikiskan slog in matchbollen och spelarna tackade med att stöta racketena mot varandra. Efteråt tog Zaza en selfie med sin motståndare.

Naomi Osaka avslutade invigningen med att tända elden vid midnatt japansk tid på OS-stadion där friidrotten ska hålla till. Då stod Zaza på innerplanen och följde skeendet. Klockan 09.45 satte matchen i gång i Tokyo Metropolitan Gym Table.

Zaza tävlar under Syriens flagga men representerar ett av IOK handplockat flyktinglag.

– När jag var fem-sex år gammal vann min bror ett mästerskap. Då bestämde jag mig för att göra som honom, och började träna, har Zaza tidigare sagt till Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet