Svensk besvikelse i bordtennisen. Foto: Bildbyrån

Efter Källbergs uttåg – Falck utslagen direkt

Uppdaterad
Publicerad

Anton Källberg förlorade i tredje omgången och är utslagen ur bordtennisens herrsingelturnering.

Därefter var Mattias Falck det svenska hoppet – men även han förlorade.

– Just nu är jag väldigt besviken, säger Källberg.

– Tyvärr räckte jag inte till i dag, säger Falck.

Anton Källberg, som aldrig tidigare spelat OS, var överlägsen när han i den andra omgången besegrade amerikaen Nikhil Kumar med 4–0 i set.

Men i den tredje omgången blev motståndet mycket tuffare, då han istället för den 177-rankade amerikanen ställdes mot världssexan Lin Yun Ju – och förlorade med 4-1 (5-11, 11-9, 7-11, 7-11, 9-11).

Tokyo 2020

Tre raka set för Lin

Källberg gjorde dock en stundtals riktigt bra match, och skakade den femteseedade taiwanesen rejält genom att ta hem det andra setet med 11–9, och därmed kvittera till 1–1.

Men i de två efterföljande seten var Källberg mest hela tiden på efterkälken, och Lin vann där med 11–7, 11–7.

Därmed var Källberg, som vann Champions League med Düsseldorf tidigare i år, tvingad att vinna tre raka set för att inte åka ur. Men det lyckades han inte med. Han räddade visserligen två matchbollar och fick taiwanesen att ta en timeout. Men efter den tog det slut, då 23-årige Källberg efter en av matchens längsta dueller slagit ut bollen – och därmed åkt ur turneringen.

En nedstämd Källberg mötte pressen i mixade zonen efteråt.

– Just nu är jag väldigt besviken, sade han, enligt nyhetsbyrån TT.

– Han gjorde de små sakerna bra, som riktiga världsspelare gör.

Falck åkte ut mot egyptier

Sveriges sista singelhopp var därmed den regerande VM-silvermedaljören Mattias Falck, som gick in i turneringen under tisdagen.

Men även hans vistelse i mästerskapet blev kortvarig. Falck slogs ut av sin förre lagkamrat Omar Assar, från Egypten, med 4-3 (11–5, 6–11, 8–11, 13–11, 4–11, 11–6, 11–8) i set.

Första set innebar en rejäl överkörning av Assar, som vann med stora siffror, 11-5. Svensken kvitterade till 1-1 och kämpade för att försöka hålla ett övertag i matchen. Ställningen 3-3 i set tvingade sedan matchen till ett sjunde och avgörande set.

Där föll Falck.

– Tyvärr räckte jag inte till i dag. Klart jag är besviken, sade Falck som stod över de inledande omgångarna i OS-turneringen, säger han enligt TT.

– Det positiva jag får ta med mig är att jag var spelförande. Tyvärr missade jag lite för många lägen jag skapade.

41-rankade Assar, som tidigare varit klubbkamrat med Falck i Halmstad BTK, imponerade och vann det rafflande setet med 11-8. Singeltävlingen är därmed över för den svenske världsåttan.

Källberg och Falcks OS är inte över ännu, då de har lagturneringen att se fram emot.

ARKIV: Här besegrade Källberg VM-tvåan (28 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet