Kristian Karlsson. Foto: TT

Karlssons jätteframgång – klar för EM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Minst EM-silver i dubbel.

Och nu minst EM-brons i herrsingel.

Kristian Karlsson gör sitt livs bästa mästerskap hittills, i kväll vann han kvartsfinalen mot Marcos Freitas med 4–3 i set.

– Det var otroligt skönt, säger en trött och lättad Kristian Karlsson till SVT Sport.

Kristian Karlsson hade aldrig tidigare varit i en kvartsfinal på EM förut – i spanska Alicante har han först tagit sig till den slutspelsrundan, och nu har han gått vidare ett steg till.

Efter eftermiddagens vändning mot Kou Leii åttondelen, 1–3 i set till seger 4–3, ställdes 27-åringen mot Marcos Freitas i kvartsfinalen. Portugisen var semifinalseedad, rankad femton i världen och tidigare lagkamrat med Karlsson i franska Pontoise Cergy.

I en duell mellan två vänsterhänta inledde de med att vinna varsitt set. Efter det styrde Karlsson spelet vid bordet med i synnerhet rappt returspel. Kristian tog två raka set och i det femte skaffade svensken sig en matchboll vid ställningen 10–9, men Freitas räddade och tvingade fram ett set till.

Smakstart i sjunde och avgörande

Och med sin nyfunna energi tvingade Freitas fram ett sjunde och avgörande set.

– Det rann iväg snabbt. Men jag har varit mentalt stark tidigare under mästerskapet och började innan ladda för det sjunde och avgörande setet, säger Kristian Karlsson till SVT Sport.

Där fick Trollhättansonen en perfekt start och gick fram till 6–0 i bollar innan portugisen tog sin första.

– De korta returerna i forehand hade han en lucka, och jag fick även bra utdelning på min serve.

Med även hjälp av en sylvass forehand gick Karlsson sedan fram till 10–7, tre nya matchbollar.

Sedan i Freitas serve avgjorde Karlsson med en diagonal backhand, 11–8 till Karlsson, 4–3 och Karlsson kramade om förbundskapten Peter Blomquist efter att ha gått vidare till semifinal på EM.

I semin väntar rumänen Ovidiu Ionescu som slog ut legendaren Vladimir Samsonov i sin kvartsfinal.

– Han spelar som mig, fast högerhänt, två sluggers. Han vann mot mig senast men innan det vann jag tre i rad.

Hur går det att ladda om?

– Jag är ganska trött nu, men semin avgörs ganska sent (13.30) så det är gott om tid för det.

Semfinalen avgörs på söndag, precis som dubbelfinalen Karlsson ska spela med Mattias Falck mot Robert Gardos och Daniel Habesohn, Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.