Linda Bergström. Foto: TT

Linda Bergström vann OS-kvalet – får vänta på biljett

Uppdaterad
Publicerad

Linda Bergström vann gruppfinalen i OS-kvalet mot ukrainskan Margaryta Pesotska i Doha med 4-1 och får nu vänta på ett klartecken från SOK för en biljett till Tokyo. 

– Det är helt obeskrivligt och jag tror inte att jag förstått det än, säger en känslosam Bergström till SVT Sport.

Nu ligger Bergströms OS-öde i händerna på SOK.

– Rankingen är mindre intressant utan det är viktigare att se vilka spelare hon slagit i mästerskap och i större turneringar och hur långt hon gått i dessa. Vi har ju framtidskriteriet och topp 8 som vi utgår i från, säger SOK-chefen Peter Reinebo om 26-åriga Bergströms chanser till SVT Sport. 

Tokyo 2020

Bergström vann en meriterande seger mot den 32-rankade Pesotska och det var stora svängningar innan Bergström kunde klippa in en tung förehand och avgöra matchen. Setsiffrorna skrevs till 11-7,13-11,9-11,11-7,11-9. Bergström spelade defensivt med sin backhand och offensivt med sin forehand som hon sökte lägen för.

– Vi hade aldrig mötts förut och hon är säker och jag visste att jag var tvungen att spela offensivt och jag såg att hon blev osäker, vilket gav mig ett bra självförtroende, och jag kunde köra på, säger Bergström.

Tappade 8-0 till 8-7 men vann setet ändå

I det fjärde setet gick Bergström fram till 8-0 men ukrainskan kröp så nära som 8-7 (svensk timeout vid 8-5) och det var likadant i det femte setet. Bergström gick fram till 5-2, tappade till 5-9 och vann sedan de sex sista bollarna innan hon kunde skrika ut sin segerglädje.

– Jag hade lite oflyt och började tänka ”ska jag tappa det här?” Jag försökt köra på och inte vara rädd och då visste jag att jag skulle ta fjärde set trots att 8-0 hade blivit 8-7, säger Bergström.

Fram till gruppfinalen hade Bergström, rankad 81:a, vunnit tre raka matcher.

SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är den instans som tar ut deltagare till mästerskapet i Tokyo i slutet av sommaren. Det finns en rekommendation om att deltagare ska ha chans att placera sig topp 8 för att bli uttagen, något som drabbat Sverige-ettan Matilda Ekholm både 2008 och 2012 då hon klarade de internationella kraven men fick nobben av SOK. I samband med spelen i London 2012 stämde bordtennisförbundet SOK för att få igenom en plats utan framgång. Det blev sedan tredje gången gillt för Ekholm som blev uttagen till OS i Rio de Janeiro 2016.

– Jag vet om situationen och nu har jag gjort det som jag kan för att få åka till OS. Jag firar och är jättestolt över att jag klarat kvalet. I och med att det bara är två spelare från varje land så är det ett lite enklare startfält än i VM och om jag spelar så här har jag en väldigt stor chans att gå långt i OS, säger Bergström. 

KLIPP: Källberg en boll från superskräll (11 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet